27 Mart 2010 Cumartesi

Darbe Anayasasının AKP Versiyonu

Son günlerin en çok tartışılan konusu; darbe Anayasa'sının AKP versiyonu. AKP 12 Eylül Anayasa'sını değiştirme iddiasıyla iktidara gelmişti. Tek başına iktidar olarak büyük bir avantaj yakalamıştı. Fakat; iktidar olduktan sonra, nedense (nedeni bizce biliniyor) büyük bir sessizliğe gömüldü, Anayasanın “A” sından dahi söz etmez oldu.
İktidar olunca Demokles’in kılıcı onların eline geçmişti. 12 Eylül’ün ucube Anayasa’sı da fena değildi, onların ruhuyla uyum içindeydi.Cuntayla hiç sorun yaşamamışlardı, işkenceler, idamlar, gözaltılar onlardan çok uzak şeylerdi, ömürlerini hapishanelerde, işkence hanelerde çürütmemişlerdi. 

Bugün iktidar olma sebepleri de taaa o zamana dayanır. Bu nedenledir ki, cuntanın başı Kenan Evren’i Çankaya Köşkünde ağırlamışlardı. Bugün; solcusu da, sağcısı da, memuru da, işçisi de, köylüsü de, şehirlisi de, öğrencisi de, öğretmeni de… Toplumun her kesimi, kısacası halkımız demokratik bir Anayasa istiyor.

AKP’nin halkın özlediği Anayasayı yapması rüyada dahi görülecek bir şey değil. Çünkü; halkın istediği demokratik Anayasa AKP’nin ruhuna uymaz, işini görmez. 

 AKP her zaman eleştirdiği antidemokratik uygulamaları, gücü ele geçirdiğinde acımasızca hatta intikam alırcasına hayata geçirdi. 

Buna birkaç örnek verelim; 
Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini savunan AKP, Cumhurbaşkanı değişince, bunun lafını bile etmez oldu. 

Cumhurbaşkanı kendilerinden biri olunca ve Rektör atama yetkisini antidemokratik bir şekilde kullanınca çok hoşlarına gitti. Başkasının kötü yaptığını, kendileri yapınca iyi oluverdi. 

Eleştiri sesleri de bir anda kesildi. YÖK’e kendi adamlarını atayınca rahatladı ve YÖK’ün antidemokrat bir yapılanma olduğunu unutuverdi. 

AKP artık Üniversite Rektörleriyle de pek kapışmıyor. Çünkü, Cumhurbaşkanı’nın atadığı Rektörlerle ve YÖK’e atadığı üyelerle tam bir uyum içinde. 

Yüksek yargının da AKP’yle uyum içinde olması lazım. Bunu yapmanın tek yolu Anayasa değişikliği. Zaten onunda taslağı önümüzde. Anayasa değişikliğinin yapılmasının yegane sebebi de zaten bu. Çünkü değiştirilmesi gerekenler Taslakta yer almıyor. 

Anayasa taslağında; Kamu çalışanlarının yıllardır haykırdığı grev hakkından hiç bahsedilmiyor. 

Milletvekili dokunulmazlığına hiç dokunulmuyor. 

Seçim barajı, kapı gibi karşımızda duruyor. (%10) 
YÖK'e dokunulmuyor.

Cumhurbaşkanı'nın antidemokratik yetkilerine de.

Dün Kenan Evreni el pençe Cumhurbaşkanlığı köşkünde ağırlayanların, 12 Eylül darbecilerini yargılayacağı safsatasıysa cabası.

İşin özü darbe Anayasa’sının AKP versiyonunu istemiyoruz.