Aşure Tarifi
Malzemeleri:
- Dört su bardağı buğday
- İki su bardağı kuru fasulye
- İki su bardağı nohut
- Dört su bardağı kuru kayısı
- Bir su bardağı sarı üzüm
- 30 tane kuru incir
- Bir çay bardağı kuş üzümü,
- Dört tane portakal kabuğu rendesi
- Yedi su bardağı toz şeker
- Bir su bardağı süt
Süslemek İçin Malzemeler:
- İki su bardağı fındık,
- Otuz tane ceviz
- Bir tane nar
- Tarçın
- Antep fıstığı
Aşure Yapılışı
Bir gece önceden buğday ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslatın.
Nohutu tuzlu sıcak suda bir gece önceden ıslatın.
Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip bir saat kaynatarak haşlayın.
Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayın.
İncirleri küçük doğrayıp suda haşlayın.
İncirlerin suyunu süzün.
Kuş üzümünü beş dakika kaynatıp suyunu süzün.
Kayısıları küçük doğrayıp.
İki su bardağı suda kaysılar şişene kadar haşlayın.
Haşladığınız kaysı suyunu dökmeyin.
Sarı üzümleri bir su bardağı suda şişene kadar haşlayın.
Üzümlerin suyunu dökmeyin.
Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzün.
Buğday, haşlanmış nohudu ve haşlanmış fasulyeyi düdüklü tencereye koyun.
İçine sekiz su bardağı suyu ilave edin.
Yarım saat haşlayın.
Düdüklü tencerede haşlanan malzemeyi tencereye boşaltın.
Daha sonra altı su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatın.
Toz şekeri ilave edip kaynatın.
Yarım saat daha kaynatıp sarı üzümleri ve suyu ile birlikte ekleyin.
Kayısıları da suyu ile ilave edin.
20 dakika daha kaynatıp sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edin.
5 dakika daha kaynatıp üzümlerini ilave edin.
Pişip pişmediğini kontrol edip ocaktan alın.
Kaselere paylaştırıp üzerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve Antep fıstığı ile süsleyin.
Not: Bu malzemeden 40 kase aşure çıkmaktadır. Malzemeyi orantılı olarak azalatıp artırabilirsiniz.