8 Şubat 2014 Cumartesi

Haşhaşlı Afyon Lokumu Tarifi Haşhaşlı Afyon Poğaçası Tarifi Haşhaşlı Afyon Çöreği Nasıl Yapılır Tarifi

Haşhaşlı Afyon Lokumu Poğaçası Çöreği Nasıl Yapılır, Haşhaşlı Afyon Lokumu Tarifi, Haşhaşlı Afyon Lokumu Tarifi, Haşhaşlı Afyon Poğaçası Tarifi, Haşhaşlı Afyon Çöreği Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri Püf Noktaları.

Haşhaşlı Afyon Lokumu Tarifi
Malzemeler:
  • 8-10 su bardağı kadar un  
  • 1.5 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 paket yaş maya
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • Yeteri kadar tuz
Sıvı Karışımı:
  • 1 çorba kaşığı margarin yağı
  • 1 çorba kaşığı tere yağı
Üzerine Sürmek İçin
  • 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı ya
Lezzet Vermek İçin:
  • Ceviz içi
Yapılışı:
Su ve sütü  karıştırılarak el yakmayacak sıcaklıkta ısıtın.
İçine maya ve şeker eklenerek eritilir.
Bir kaba 7 su bardağı kadar un koyulur, tuzu eklenerek ortası havuz gibi açılır.
Yavaş yavaş mayalı su ve süt karışımı eklenir hamur yoğrulmaya başlanır. 
Hamuru toparlanmak için kalan unu da ihtiyaca göre yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
Hamur toparlanıp yoğurma kabından ayrılmaya başladığında kıvama gelir.
Bu aşamadan sonra un eklemeyin.
Kesinlikle hamur sert olmamalı, hamur kabından ayrılacak kıvamda olması yeterlidir.
Hamurun üzerine poşet geçirin sıcak ve güneş almayan yerde mayalanmaya bırakın.
Yaklaşık 1 saat sonra mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.
Hamurları elinizde yuvarlayın.
Tahta sofranın üzerini yağlayın.
Hamuru elinizle pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Üzerine yağlı haşhaş karışımından bir tabaka halinde sürün.
Üzerine ceviz kırıntılarından serpin.
Üzerine eritip ısıttığınız margarin+tereyağı Karışımından 4 çorba kaşığı gezdirin.
Daha sonra rulo şeklinde sarın.
Hamuru elinizde ileri geri çekerek biraz daha uzatın.
Rulo yaptığınız çöreği bıçakla 4 parmak genişlinde kesin.
Kesilen kısımları yukarıya gelecek şekilde tepsiye sıkıca dizin.
Parmak uçlarıyla üzerine hafifçe bastırarak yumurta sarısı sürün.
Önceden 200 derecede ısıtılan fırında üzeri  kızarana kadar pişirin.
İster sıcak ister soğuk olarak servis yapın.

Not: Çöreğin kat kat olmasını istiyorsanız; bezeyi açın haşhaş sürün ceviz serpiştirin üzerine bir kaç kaşık yağ gezdirin, üzerine ikinci açılmış bezeyi koyun, haşhaş sürün, ceviz serpin, yağ gezdirip rulo yapın ve kesin.