Aşure Nasıl Yapılır Tarifi
Malzemeleri:
- İki su bardağı aşurelik buğday
- Bir su bardağı nohut
- Bir su bardağı kuru fasulye
- Bir su bardağı kuru üzüm
- Bir su bardağı incir
- Bir su bardağı kuru kayısı
- Yarım su bardağı fıstık
- Dört su bardağı şeker
- Bir yemek kaşığı karanfil
- 10 -15 su bardağı kadar su
Süslemek İçin Malzemeler:
- Bir su bardağı kuş üzümü
- Dövülmüş ceviz içi
- Antep fıstığı
- Tarçın
- Üzeri için nar taneleri
Yapılışı
Öncelikle buğday, fasulye, nohut ve kuru üzümü yıkayıp ayrı kaplarda ıslatın.
Ertesi gün buğdayın suyunu süzüp genişçe bir tencereye alın.
Buğdaya 10-15 su bardağı su ilave edip kaynatmaya başlayın.
Buğdayın üzerinde biriken köpüğü alın.
Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kaynatın.
Fasulye ve nohudun suyunu süzüp ayrı ayrı kaplarda haşlayın.
Buğday taneleri yumuşayana kadar yaklaşık olarak 4.5 saat kısık ateşte arada karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi de ilave edin.
Biraz daha kaynatın.
Sırasıyla fıstıkları, kuru üzüm, karanfil ve bölünmüş kuru kayısıyı ekleyip karıştırın.
Birkaç taşım kaynattıktan sonra şekeri ilave edin.
5-10 dakika kaynatın.
İncirleri ilave edip bir taşım daha kaynatın.
Aşure piştikten sonra ateşten alıp sıcakken kaselere boşaltın.
Soğumasını bekleyin.
Üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri serperek süsleyin.
Aşure servise hazır...