23 Ocak 2013 Çarşamba

Lütfi Paşa Kimdir Lütfi Paşa Kimdir Kim Lütfi Paşa'nın Hayatı Lütfi Paşa Biyografisi


Lütfi Paşa Kimdir 
Damat Çelebi Lütfi Paşa Kanuni Sultan Süleyman döneminde 13 Temmuz 1539 - Nisan 1541 yılları arasında arasında sadrazamlık yapmıştır.

Lütfi Paşa'nin nereli doğduğu bilinmemekle birlikte, Avlonya'dan devşirme olarak getirildiği ve sarayda eğitim aldığı bilinmektedir. Arnavut kökenli olduğu rivayet edilmektedir. 

Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmasıyla birlikte müteferrikalıkla dış göreve çıkmıştır. Çeşnigirbaşı, kapıcıbaşı ve miralemlik görevlerinde bulunmuştur.

1522 yılında  Aydın ve Yanya sancakbeyliği yapmış ve 1529'da I. Viyana Kuşatması'na katılmıştır. 

1529'da Şam valiliğine getirildi ve bir yıl dolmadan bu görevden azledildi. 1531 yılında tekrar  Şam valiliğine getirilmiştir.

1533 yılında Karaman Beylerbeyi görevine getirilmiş, görevdeyken ve Irakeyn Seferine katılmıştır. 

1534 yılında kubbe vezirliği görevine getirilmiştir. Ardından Anadolu Beylerbeyliğine ve 1536 yılında  Rumeli Beylerbeyliği görevine getirilmiştir.

1537 yılında Korfu Seferinde Barbaros Hayrettin Paşa'yla birlikte donanma serdarı olarak denize açılarak İtalya sahillerini vurulmuş, Korfu adası  kuşatılmiş, ancak padişahın emriyle kuşatma kaldırılmıştır.

İkinci Vezir olarak görev verilmiş,  Boğdan seferine katılmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi  Şah Sultan'la evlenerek Osmanlı sarayına damat olmuştur.

Ayas Mehmet Paşa'nın 13 Temmuz 1539'da vebadan ölümünden sonra sadrazam olmuştur. Yaklaşık  iki yıl bu görevde kalan Lütfi Paşa 1541 yılında sadrazamlıktan  azledilmiştir. Yerine Hadim Süleyman Paşa sadrazam olmuştur.

Lütfi Paşa'nın sadrazamlıktan azledilme nedeni olarak Kanuni Sultan Süleymanın kız kardeşi ve Yavuz Sultan Selim'in kızı olan eşi Şah Sultana  tokat atması olduğu iddia edilir. Kanuni'nin durumu öğrendikten sonra Lütfi Paşa'yı görevden alarak saraydan attığı söylenir. 

Lütfi Paşa  27 Mart 1564 tarihinde ölmüştür.  

Mimar Sinan'ı saraya takdim ederek mimaride önemli bir dönemin başlangıcına vesile olmuştur.
En ünlü eseri, devlet idaresine ilişkin bilgiler verdiği Asafname'dir. Osmanlı devletinin kuruluş yılından 1553 yılına kadar olan dönemini anlatan  eseri ise Tevarih-i Ali Osman'dır.