9 Kasım 2011 Çarşamba

YU55 Göktaşı Dünyaya Çarpma Tehlikesi Var Mı



YU55 Göktaşı Çarpma Tehlikesi
Bilim dünyasının dikkati son günlerde bir göktaşı tarafından çekilmiş durumda. Bu göktaşının ismi 2005 / YU55. Yörüngesi üzerinde seyreden bu göktaşının dünyamıza en çok yaklaşacağı sıralarda uydumuz ay ile çarpışma riski var.

Çarpışma ihtimalinin olduğu gün NASA tarafından 11 Kasım 2011 olarak hesaplandı, açıklamalara göre çarpışmanın olup olmayacağı konusunda kesinleşmiş hesap 9 Kasım 2011 de yapılacak. Hesabın pozitif çıkması durumunda NASA felaket senaryolarını ve buna bağlı olarak önlemleri hazırlamış durumda. Bu konuda 8-9 Kasımda bir tatbikat düşünülüyor.

Aşağıdaki videodan göktaşının izleyeceği yol konusunda hazırlanmış bir simülasyonu izleyebilirsiniz.

YU55 Dünya'yı Etkileyecek mi ?
Göktaşı hesaplamalara göre Dünya'ya 350.000 km uzaklıktan geçecek. Bu mesafe bu güne kadar hesaplananlardan en fazla yaklaşacak göktaşı olacağını göstermektedir. Göktaşının Ay ile Dünya arasından geçeceği tahmin ediliyor. 11 Kadir parlaklığında olacağı tahmin edilen göktaşı basit teleskoplar ile görülebilecek. YU55'in Dünya'ya yaklaşan en büyük ve en ağır gök taşı olduğu açıklandı. Göktaşının 55 milyon ton ağırlığında olduğu ve dünyaya çarpması halinde onbinlerce atom bombasının etkisi yaratacağını ve çarpması halinde dünyada büyük değişiklikler yaratacağı söyleniyor.

Simülasyon ile hesaplanan risk anı :
YU55 Özellikleri :
Çap : 400m
Yoğunluk : 8000 kg/m3 (Bu yoğunluk göktaşının her 1m3 ünün 8 ton ağırlığa tekabül ettiğini göteriyor.)
Açı : 45 derece
Yapı : Tortul kaya
Atmosfere girmeden önceki enerjisi : 2,52 x 1019 Joule = 6.01 x 103 MegaTon TNT
Darbe enerjisi : 2.49 x 1019 Jul = 5.94 x 103 MegaTon.

Eğer çarparsa dünyada olacak değişiklikler :
Dünya önemli boyutta kütle kaybeder.
Bu güçte bir göktaşı dünyayı yörüngesinden çıkarmaya yetmez.
0.617 km ile 0.436 km arasında derinlik ve genişlikte eliptik bir krater oluşturabilir.
Termal radyasyon oluşur.
Özellikle çarpma bölgesinde uzun yıllar depremlerin olmasına sebep olur.

Göktaşı Nasıl Çarpar ?
Bir göktaşının çarpması için illaki cisimsel yörüngenin birbiri ile kesişmesi gerekmez. Etkili çekim alanlarının kesişmesi yeteridir. Eğer YU55 dünyanın çekim alanına girerse kendi yörüngesinden çıkıp dünyanın çekim alanına girdiği için dünya tarafından çekilecek ve çarpışma olacaktır. Fakat çekim alanına girmezse çarpışma atlatılmış olacaktır.