Kaya Şekeri (Nöbet Şekeri) Nedir
Nöbet Şekeri Bileşimi
Asıl şekerdir, toz ve kesme şeker vb. şekerler, nöbet şekerinden yapılır.
Nöbet Şekeri Kullanışı
Gün boyu iki saatte bir ağızda emilir. Nöbet Şekeri İle Çay Çaylara katılması; o çayın şifasını yükseltir.
Nöbet Şekeri Özellikleri
Ses kısıklığı, ağız yaraları için akide şekeri gibi emilir
Kaya Şekeri Nedir
Dr. Ender Saraç ses kısıklığı, ses açma, Sesi kuvvetlendirme için nöbet şekerini (kaya şekeri) öneriyor. Nöbet şekeri, sesi açan ideal ve doğal bir maddedir.
Kaya şekeri, sesi kuvvetlendirip ses kısıklığına çok iyi gelen bir ilaçtır. Özellikle emilme şeklinde tüketilmeli böylece vücudun hararetini alır. Ayrıca kaya şekerinin ses açıcı özelliği kuvvetlidir.
Su ve şeker kazanda ısıtılarak karıştırılır. Hafif kıvama gelince kesilmesi için bir çorba kaşığı krem tartar atılır. Eriyik tam kıvamını alınca etrafı 4-5 sıra delikli ve bu deliklerden karşılıklı pamuk ipliği geçirilmiş bir kazana boşaltılır. Sonra kazanın etrafı (delikler) alçı ile kapatılır. Kazanın ağzına mukavva örtülür, üstüne çuval atılarak kapatılır ve ılık bir yerde soğutulur. nöbet şekeri adı <nöbet> denen bu işlemden gelmektedir. Anadolu’da eskiden soğutma işi gübre içinde yapılırdı. Kazanın soğutulması 1 hafta sürer. Bu süre içinde şeker, kristalizasyona uğrar ve iplerin etrafına sucuk görünümünde yapışır; bir kısmı da dibe çöker. İpler kesilir ve 20-30 cm.lik uzunlukta çubuklar halinde çıkarılır.