17 Mart 2011 Perşembe

Polis Teşkilatı Gülen Cemaatinin Elinde


'Polis teşkilatı Gülencilerin elinde' 

WikiLeaks belgelerindeki Türkiye kriptoları yayımlanmaya başlandı. WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ile belgeleri yayınlama konusunda anlaşma yapan Taraf gazetesi, ilk bölümü Fethullah Gülen'e ayırdı.

Belgelerde şu dört konu başlığı öne çıkıyor: "ABD Gülen'i koruyor mu?", "Gülen hareketi ve polis", "Türk liderlerin cemaatle ilişkileri" ve "Azınlıklar ile Gülen cemaati ilişkileri."

Taraf'ta yayımlanan belgelerde ABD elçilik yetkililerinin Fethullah Gülen'i ABD'nin koruduğu iddiasından rahatsız olduğu bilgisi yer alıyor.

2003'te Gülen cemaatiyle ilgili değerlendirmede bulunan Dönemin Büyükelçisi Pearson'ın imzasının bulunduğu bir belgede ise şu ifadeler yer alıyor: "Gülen hareketinin hedeflerini okumak zor, ama cemaat Türkiye'de devlet için açık ve yakın bir tehlike değil."

Yazışmada, Gülen cemaati için "Devlet baskısı altında gizemli hale geldi, hedeflerini okumak zor" deniliyor.

ABD büyükelçilik yetkililerinin imzalarını taşıyan belgelerde, "Türk Polis Teşkilatı'nın Gülencilerin kontrolünde olduğu iddiasına karşı çıkana rastlamadık" ifadesi dikkat çekti.

Gülen cemaati ve polis arasındaki ilişki biri 2005, diğeri 2009 tarihli iki belgede detaylı olarak yer alıyor.

2005 tarihli belgede, emniyet teşkilatından 3 üst düzey polis yetkilisinin, İstanbul'daki ABD Konsolosluğu'nun FBI temsilcisiyle, Gülen'in ABD'deki ikameti konusunu görüştüğü belirtiliyor. Belgeye göre, o dönemde Amerikan yargısından oturma izni almakta zorlanan Gülen için polis yetkilileri FBI'dan "bir tür 'temiz' kağıdı" istedi.

2009 tarihli ikinci belge Büyükelçi James Jeffrey imzalı. Jeffrey, Ergenekon soruşturmasında cemaatin rolü iddialarına değiniyor. "Polisin Gülen'in kontrolünde olduğu iddiasına karşı çıkan kimseye rastlamadık" ifadesi bu belgede yer buluyor.

Belgede Ergenekon soruşturmasıyla ilgili ifadeler de yer alıyor.
Yazışmalarda, "Bu soruşturma AK Parti'nin pekçok laik muhalifinin derdest edilmesine sebep oldu. Bu da Gülencilerin nihai hedefinin 'Türkiye'nin İslamcı bir hale gelmesini onaylamayan bütün kurumların yıpratılması' olduğu ithamlarına sebebiyet verdi" deniliyor.

CEMAAT VE HÜKÜMET
Belgelerde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cemaat ile olan ilişkilerine dair bilgiler de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan hakkındaki iddialar, James Jeffrey imzalı belgede yer alıyor. Belgede şu ifadeler yer alıyor: "Gül, bizim ilişkide olduğumuz kişilerin hepsi tarafından Gülenci olarak görülüyor. Başbakan Erdoğan ise, o kadar kararlı biçimde Gülen cephesinin dışında duruyor ki, cemaat tarafından yük olarak görülüyor."