25 Mart 2011 Cuma

İmamın Ordusu Kitabı


İmanın korkusu!

ALİ CEMAL KARABUDAK/BİRGÜN

Önceki gece Ahmet Şık'ın henüz bastırmadığı kitabını imha etmek için İthaki yayınevinde arama yapan polis ekipleri, dün ikinci arama için yayınevine tekrar girdi. Zekeriya Öz'ün yeni tebligatına göreyse kitabın nüshası Şık'ın avukatları dahil herkesten toplatılacak. Vermeyenler....
 Emniyet içindeki Fethullah Gülen yapılmasını anlattığı iddia edilen kitabı henüz basım aşamasına gelmeden Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın, daha önce de ‘’Kırk Katır, Kırk Satır’’ kitabını basan İthaki Yayınevi'ne polis baskın yaptı. "İmam'ın Ordusu" adlı kitabın kopyasının yayınevinde olduğu gerekçesi ile Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla gerçekleştirilen aramada; maillerdeki kitapla ilgili kopyalar imha edilirken, yayınevindeki bazı veri ve kitap dökümanlarınaysa polis tarafından el konuldu.

Yayınevinin eski adresi ve matbaasına da eş zamanlı gerçekleştirilen baskında gözaltına alınan olmadı. Arama sırasında yayınevinde bulunan yayınevi sahibi Ünal Koçak ve Editör Ahmet Öz yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Arama kararlarını görmek istediklerini belirten Koçak, polisten ‘’Karara gerek yok. Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla geliyoruz’’ yanıtını aldıklarını söyledi.

KİTAP ÖRGÜTSEL DÖKÜMAN SAYILDI
Editör Ahmet Öz, bu arama gerekçesinin anlaşılır bir durum olmadığını ve birilerinin bu durumu kendilerine anlatmasını istediğini belirterek, önceki gece yaşadıklarını şöyle anlattı: ‘’Zekeriya Öz’ün talimatıyla ve mahkeme kararıyla ‘İmamın Ordusu’ isimli kitap varsa toplatılacak. Yoksa bilgisayarlarda vesaire silinecek, imha edilecek diye bir emirle geldiklerini söylediler. Güvenlik Şube ve Denetleme Şube’den olduklarını belirttiler. Savcı Zekeriya Öz, ‘İmamın Ordusu’ isimli kitabın örgütsel döküman olduğunu tespit etmiş ve buna istinaden imhası için geldiklerini söylediler. Yasal olarak savcı kitabı örgütsel doküman olarak düşünüyor. Ama bu bir sansür mü bunu hep birlikte değerlendireceğiz.’’



'KOPYALARI İMHA ETTİLER'

Yayınevi sahibi Ünal Koçak ise arama sırasında yaşadıklarını şöyle aktardı: ‘’Önce arama yapacaklarını söylediler. Bizde bununla ilgili bir belgeniz var mı dedik. Belgeye gerek yok. Biz Güvenlik Şube ve Denetleme Şube’den geliyoruz dediler. Önce kolileri açtılar. Biz 'Ne arıyorsunuz söyleyin' diye sorduk. Avukatımız gelecek birazdan diye söyledik. O zaman Zekeriya Öz’ün tebligatını faksla getirdiler. "Biz Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ isimli kitabını arıyoruz" dediler. Biz de basılı olmadığını söyledik. Bunun üzerine bilgisayarlara bakacağız dediler. Bu arada editörümüz Ahmet Öz geldi. "Bende mail olarak kitabın bir kopyası var size verebilirim" dedi. Kopyayı aldılar. Bilgisayarlardan da kopyaları silip gittiler.’’



NÜSHALARI VERMEYENLER 'ERGENEKONCU'

Yayınevine ikinci baskının yapıldığı sırada Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık da tweeter'dan kendisine Savcı Öz imzalı bir tebligat geldiğini yazdı. BirGün'ün ulaştığı tebligata göre İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Kararı ve Savcı Öz'ün talimatını içeren tebligatta özetle şunlar yazıyor:
"İmamın Ordusu isimli döküman ve tüm nüshalarına veya kitap taslağına, 3. kişilerde bulunan nüshalarına, kitap haline dönüştürülmüş ise suretlerine, içerik olarak aynı mahiyetteki evrak ve tüm nüshalarına el konulmasına ve muhafaza altına alınmasına, Mahkeme kararına rağmen vermeyen veya vermek istemeyenlerin ellerinde bulunan nüshaların temini için gerektiğinde arama yapılacağına dair karar ve iligli savcılık talimatı, ayrıca konuyla ilgili her türlü bilgi ve belgelerin teslim edilmesi hususu aşağıda imzası bulunan kişi/kişilere tebliğ edilerek, aksina davranış gösterenlerin hem CMK 124. madde hem de örgüte yardım suçunu oluşturacağı hususu adreste bildirilmiştir."



Yayınevinin ardından polis Radikal'e de girdi

Yayınevinin ardından  2 polis kitabın kopyalarını bulmak için Radikal'e gitti. Arama'yı Radikal yazarı Cüneyt Özdemir internet sitesinden duyururken, aramanın Ahmet Şık ile daha önce kitap yazan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'na yönelik olduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre; İki polis memuru, 13. katta Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can'ın odasında gazetenin avukatlarıyla görüştü. Polis Ertuğrul Mavioğlu’nun bilgisayarındaki kitabın taslağının çıkışı aldı.
Aramanın yapıldığı sırada NTV'de canlı yayına bağlanan Mavioğlu, Ahmet Şık'ın kitap taslağına el konulması yönünde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı olduğunu hatırlatarak, kitap taslağının polise teslim edilmemesinin ''terör örgütüne yardım ve yataklık'' suçu kapsamında değerlendirileceğinin kendisine bildirildiğini söyledi.
Bu karar uyarınca Şık'ın gönderdiği kitap taslağının aranması amacıyla çalıştığı Radikal gazetesine gelen polislerin şu anda bilgisayardan taslağın çıktılarının aldığını, daha sonra kaydı sileceklerini belirten Mavioğlu, ''Ahmet Şık, 18 Aralık 2010'da ''00kitap son'' koduyla kitap taslağını bana göndermişti. Açıkça söyleyeyim, fırsat bulup okuyamadım. Sadece bir göz gezdirdim ama şu an çok pişmanım okumadığıma. Ancak gök kubbe altında hiçbir şey gizli kalmayacaktır'' dedi.
Mavioğlu, polisin, kendisinin dışında ayrıca Ahmet Şık'ın eşi Yonca Şık ile avukat Fikret İlkiz'i de arayarak, onlarda bulunan nüshaların da teslim alınacağı yönünde tebligatta bulunduğunu söyledi.