4 Mart 2011 Cuma

Cemaate Dokunan Yanıyor


Cemaate dokunan yanar
  

Odatv baskınıyla yeni bir aşamaya geçen gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgasına Ahmet Şık, Nedim Şener, Doğan Yurdakul, İlkim Bayraktar, Mümtaz İdil de eklendi. Şık gözaltına alınırken "Dokunan yanar", Şener ise "Hrant için, adalet için" diye seslendi.
Ergenekon savcısının talimatıyla bugün sabah 07.00’de başlatılan operasyon Yalçın Küçük ve MİT eski mensubu Kaşif Kozanoğlu’nu da kapsıyor. 11 kişiye yönelik operasyonda 16 evde polisin arama yaptığı belirtiliyor. 

Odatv baskınıyla ilk yeni bir aşamaya geçen medyaya dönük operasyon bugün sabah gerçekleşen ev baskınlarıyla genişletildi. Soner Yalçın, Odatv editörleri Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan polis operasyonunda ‘Ulusal Medya Belgesi’ adı altında bir belge ‘ele geçirildiği’, bu belgenin Ergenekon’un medya örgütlenmesini anlattığı iddia edilmişti. Aralarında Yeni Şafak’ın da olduğu AKP yandaşı gazeteler bu belgeye dayanarak operasyon için sırada beş gazetecinin daha olduğu bilgisine yer vermişti. Bu haberler medyaya dönük baskının yeni operasyonlarla süreceğinin işareti olarak yorumlanmıştı. 

Yeni dalga bugün sabah 07.00’de Ahmet Şık, Yalçın Küçük, Nedim Şener, Doğan Yurdakul, İklim Bayraktar, Mümtaz İdil ve eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun evine düzenlenen polis baskınlarıyla başladı. 

Ahmet Şık, evindeki aramanın bitmesinin ardından saat 13.30 itibariyle gözaltına alındı. Şık polis aracına bindirilirken basın mensuplarına ve kendisini desteklemek için evinin önünde bekleyenlere "Dokunan yanar" dedi. Şık'ın evinin önünde bekleyenler arasında gazeteci dostları ve ÖDP Genel Başkanı Alper taş bulunuyor. 

Ahmet Şık ve Nedim Şener araştırmacı gazetecilik ekolünün Türkiye’deki iki başarılı ismi olarak biliniyor. Her iki ismin de kontrgerilla ile ilgili çalışmalarından oluşan kitapları bulunuyor. İki gazeteci de Odatv baskını sonrası sıranın kendilerine geldiğini söylemişti. 

‘Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu’ ve ‘Ergenekon'da Kim Kimdir?’ kitaplarının yazarlarından olan Ahmet Şık son günlerde cemaatin polis içindeki örgütlenmesini anlatan bir kitap üzerinde çalışıyordu.

Şık cemaatin polis örgütlenmesini araştırıyordu

Bu sabah evi basılan isimlerden birisi olan Ahmet Şık, Yeni Yüzyıl, Taraf, Nokta gibi birçok gazete ve dergide çalıştı. Nokta’da çalıştığı dönemde Özden Örnek’in darbe günlüklerini ortaya çıkartan ve bu konuyu ilk haberleştiren isim olan Şık, Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu – (Kırk Katır Kırk Satır 1), Ergenekon'da Kim Kimdir? (Kırk Katır Kırk Satır 2) kitaplarını yazmıştı. 

Şık son olarak polis içindeki cemaat örgütlenmesine yönelik bir kitap için çalışmalarını sürdürüyordu. Bu kitabın taslağı Odatv baskını sırasında el konulan bilgisayarlardan çıkmıştı. Bu durum üzerine Şık editörlüğünü yaptığı Habervesaire sitesinde aşağıdaki satırları kaleme alıp sıranın kendilerine geldiği görüşünü dile getirmişti: 


"Gazeteci Ahmet Şık, OdaTV’de ele geçirildiği söylenen belgeler arasında hazırlamakta olduğu kitabın dosya adının geçmesinin ve hakkında karalama kampanyası başlatılmasının tesadüf olmadığını düşünüyor: 

'Hazırladığım kitap son 20-25 yılda emniyet teşkilatı içinde cemaat örgütlenmesi sürecini anlatıyor. Yazılanlardan anladığım kadarıyla kitabımın bir kopyası birilerinin eline geçmiş ve orada yazılanlar belli ki birilerini fazlasıyla rahatsız etmiş. Bu nedenle beni OdaTV vasıtasıyla ‘Ergenekon örgütü’yle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Böylece ‘birilerinin’ bana bu kitabı yazdırdığı iddiası dillendirilerek kitabın tarafsızlığı ve objektifliği gölgelenmeye, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.' 

Kitap dökümanı OdaTV'ye nasıl gitti?
"Uzun bir süredir telefonlarının dinlendiğini ve bu dinleme-izleme faaliyetinin kitap çalışmasıyla birlikte daha da sıkılaştığını düşünen Şık, kitabı hazırlarken gazete arşivlerinden, dava dosyalarından, dosyalardaki belgelerden yararlandığını ayrıca Emin Aslan, Sabri Uzun ve Hanefi Avcı gibi emniyet içinden isimlerle de görüştüğünü, kitap çalışması yapan bir gazeteci icin de bu görüşmelerin son derece normal olduğunu ifade ederek asıl sorulması gereken sorunun “000Kitap” adıyla kaydettiği kitap dokümanının nasıl olup da OdaTv’ye veya başka bir yere gittiği sorusu olduğunu söylüyor."


Nedim Şener’in 'Ergenekon Belgelerinde Fethullah Gülen ve Cemaat' isimli bir kitabı bulunuyor. Şener, Dink Cinayetleri ve İstihbarat Yalanları kitabıyla Dink cinayetinde ihmali bulunan polislerin Ergenekon soruşturmasını yürüten polisler olduğunu ortaya çıkartmıştı.

Şener de bir süredir hedefteydi

Posta gazetesi yazarı Nedim Şener de Odatv baskını sonrası sıranın kendisine geleceğini tahmin eden isimlerden biriydi. 'Dink Cinayetleri ve İstihbarat Yalanları' kitabıyla Hrant Dink cinayetinde şu an emniyette yükselen bazı isimlerin de suikastta payı olduğunu ortaya döken Şener’in adının Odatv operasyonunda ele geçen belgelerde geçtiği iddia ediliyordu. Odatv baskınında Şener’in Ergenekon’un planı kapsamında cemaatle ilgili kitap hazırlığındaki Ahmet Şık’a yardımcı olacağına dair belgelerin ele geçirildiği iddia edilmişti. 

Bu iddiaları Nedim Şener 18 Şubat’ta Posta’daki köşesinde şu sözlerle gündeme getirmişti: 


"Soner Yalçın’ı da aldılar... Hrant Dink cinayetinde ihmali ve sorumluluğu bulunanların, Ergenekon soruşturmasını yürüten polisler olduğu anlaşıldığından beri bana yapılan uyarıların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de 'Sıra sende. Soner’e söylüyorduk, bak, oldu. Bavulun hazır mı birader? Kalın pijaman, yün donun tamam mı kardeş?' diyorlar. Ne korkunç! Doğruları yazanın, sesini yükseltenin yeri hapishane mi? Bunu herkes biliyor ve en acısı bunu herkes kabulleniyor. Kabullenme bir yana, bunun şakası, mavrası yapılıyor. Gazeteci, okuru adına herkesten hesap sorduğu gibi herkese hesap verebilen adamdır. Gazeteci, şefine, müdürüne, meslek örgütlerine, savcıya, hakime, en önemlisi okura hesap verebilmelidir…"



"Hrant için, adalet için"

Nedim Şener, Hrant Dink suikastinin karanlıkta bırakılan yanlarına dikkat çeken yazıları ile öne çıkmış, hakkında davalar açılmıştı. Şener'in araştırmaları, polis teşkilatında AKP'ye yakınlığıyla bilinen isimlerin Dink cinayetindeki rollerine ışık tutuyor, soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Şener bugün gözaltına alınırken çevrede bekleyenlere ve basın emekçilerine "Hrant için, adalet için" diye seslendi. 

Operasyonda gözaltına alınan isimler arasında daha önce de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan Yalçın Küçük de bulunuyor. 

Gözaltına alınan diğer Odatv çalışanları ve görevleri şöyle: Sait Kılıç (Odatv yazarı), Doğan Yurdakul (Odatv Genel Koordinatörü), İklim Bayraktar (Odatv yazarı), Mümtaz İdil (Odatv Ankara temsilcisi), Müesser Yıldız (Odatv yazarı). 

Müesser Yıldız, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ü basına yansıyan açıklamaları nedeniyle Yargıtay'a başvurmuş ve Öz'ün yargılanmasını sağlamıştı. 

MİT eski mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun evinde de arama yapıyor. 

   
Kaynak: Sendika.Org