13 Aralık 2010 Pazartesi

Wikileaks AKP


BAŞBAKAN ERDOĞAN'A İSVİÇRE İÇİN YOL HARİTASI 

Başbakan Erdoğan, Wikileaks belgeleriyle ortaya çıkan belgelerde İsviçre'de 8 adet hesabı olduğu iddiasına sert tepki gösterdi. Erdoğan, "olmayan şeyin belgesi olmaz" derken, bu bankaları dolaşıp belge toplayamayacağını da söyledi.

Odatv, İsviçre hesaplarına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın bilmediklerini anlatıyor. Yalnız Başbakan'a değil Ali Saydam, Metin Münir gibi yazarlar da bu bilgilerden çok şey öğrenecek.

Öncelikle şunu söyleyelim, İsviçre hesapları bilinenin aksine İsviçre hükümetinden gizli hesaplar değildir. Eğer İsviçre hükümeti, gerekli görürse yasal çerçevede hesap kimliğini bir başka ülkeye gönderebilir veya hesabını dondurabilir.

İkinci olarak ise İsviçre'de hesap varlığına dair bilgi edinmek için banka banka dolaşmaya gerek yoktur. Resmi makamlara başvurmak gerekmez. Başbakan Erdoğan resmi makamlarla görüştüğü takdirde bankalarla görüşmesine gerek kalmadan cevap alabilir.

Örneğin Kanada hükümeti, Ekim ayında gizli hesaplara sahip Kanada vatandaşlarını öğrenmek için İsviçre hükümeti ile anlaştı. ABD'nin ve Fransa'nın da benzer İsviçre ile benzer anlaşmaları var.

Türkiye böyle bir anlaşma yaparak sadece Erdoğan'ın değil Türk vatandaşı olan herkesin hesaplarını öğrenebilir. Hatta savcıların bu konuda başvuru yapması da yeterlidir.

Kısacası Başbakan Erdoğan'ın, İsviçre'deki hesap konusuna açıklık getirmesi oldukça kolay.  Böylece bir süredir devam eden tartışmayı bitirebilir.
Odatv.com