31 Ekim 2010 Pazar

Taksim Meydanı'nda Patlama Bir Ölü 32 Yaralı

Taksim Meydanı'nda patlama: 1 ölü 32 yaralı


İstanbul Taksim Meydanı’nda çevik kuvvet polislerine bombalı saldırı düzenlendi. 

Patlamada 1 kişi hayatını kaybederken 15'i sivil 17'si polis toplam 32 kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.


VALİ MUTLU: ERKEN BİR DEĞERLENDİRME YAPMAK İSTEMİYORUZ
Taksim'de yaşanan saldırının ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 15'i polis 17'si sivil vatandaş olmak üzere 32 kişinin yaralandığını, durumu ağır olan 5 polis memurunun durumunun iyiye gittiğini söyledi. Mutlu olayın ardından ölü olarak ele geçirilen eylemcinin yanında el butonu düzenekli patlamamış plastik patlayıcı ele geçirildiğini kaydetti.

Sabah saatlerindeki patlamanın ardından resmi bir açıklama için Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın kameralar karşısına geçti. Emniyet Genel Müdürü Köksal, saldırıda yaralanan polis memurlarının hayati tehlikeyi atlattıkları haberini aldıklarını belirterek, saldırının ardından yapılan yayınlarda gösterilen duyarlılık nedeniyle basına teşekkür etti. Olayın detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Mutlu ise yaşanan saldırıda eylemcinin ölü olarak ele geçirildiğini, bunun yanında 15'i polis, 17'si sivil vatandaş olmak üzere 32 yaralının bulunduğunu söyledi. Durumu ağır olan 5 polis memurunun olay sonrası ameliyata alındığını ve durumlarının iyiye gittiğini ifade eden Mutlu, geri kalan 22 yaralının ise ayakta tedavi gördüğünü söyledi.

Olay yerinde saldırı sonrası elde edilen ilk bulguları aktaran Mutlu, "Eylemi gerçekleştiren kişinin bulunduğu yerde el butonu düzenekli patlamamış plastik patlayıcı madde de ele geçirilmiştir. Çalışmaları emniyet bütün birimlerimiz koordineli şekilde yoğun sürdürmektedirler.Mobese kameraları vasıtasıyla eylemcinin yapmış olduğu eylemin niteliği üzerinde çok detaylı çalışmayı sürdürüyoruz. Gelişmelerden elde edeceğimiz bilgileri doğrudan paylaşmaya devam edeceğiz." dedi.

Mutlu saldırganın kimliğinin belirlenip belirlenmediği konusunda bir açıklama yapmayan ve erken bir değerlendirme yapmak istemediklerini belirtirken, yeni gelecek bütün bilgilerin basın ve kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Patlayıcının tüm parçalarının toplandığını belirten Emniyet Genel Müdürü Köksal parçalar birleştirildikten sonra bombanın türü, nasıl patlatıldığı yönünde bilgilerin de açıklanacağını söyledi. Köksal bu saldırıların emniyet güçlerinin çalışmalarını etkilemeyeceğini belirterek "Eskisinden daha hızlı daha güçlü çalışmalar sürecektir" dedi.

ATALAY: KESİN BİR İFADEDE BULUNMAK İSTEMİYORUZ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Taksim Meydanı'nda yaşanan saldırıya ilişkin ilk değerlendirmesinde, bombanın türüne ilişkin ilk tahminlerin elde edildiğini ancak açıklama yapmak için erken olduğunu belirtti. Yaralıların durumunun iyi olduğu bilgisini aldığını da ifade eden Atalay "Bütün tesellimiz inşallah can kaybı olmasın" dedi.
Çin'de bulunduğu bir program esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, şu an itibariyle 22 yaralı bulunduğunu, kendisine verilen bilgi dahilinde yaralıların durumunun ölümcül olmadığını dile getirdi. Olayın çok yönlü değerlendirildiğini ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın da olay yerine gittiğini ifade eden Atalay saldırganın kimliğinin tespit edilip edilmediği yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:
"Bu konularda herhangi bir kesin bir ifadede bulunmak istemiyoruz. Acele de etmemek lazım. O konuda tahminler var belirlemeler var ama arkadaşların biraz daha çalışması gerekiyor. Tabi bombanın türü, kullanılan malzeme konusunda bazı tahminler var ama erken açıklama yapmamak gerekiyor. O konuda biz biraz temkinliyiz."
Atalay, PKK'nin eylemsizlik kararının sona erdiği gün bu saldırının yaşanmış olmasını ise "Bu olayla ilgili henüz bir açıklık yok. olayın sonuçunu açıklığa kavuşmasını bekliyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

DÜNYA TAKSİM'DEKİ PATLAMAYI NASIL GÖRDÜ?
Sabah saatlerinde Taksim Meydanı'nda meydana gelen patlama, yabancı haber ajansları tarafından acil koduyla geçildi.

AFP: İntihar bombacısı İstanbul'un merkezinde 15 kişiyi yaraladı

İstanbul Emniyet Müdürü, şehir merkezinde kendini havaya uçuran bir intihar bombacısının, 15 kişiyi yaraladığını söyledi.

Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Bunun bir intihar saldırısı olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullanırken, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğunu belirtti. PKK ve aşırı sol örgütler geçmişte İstanbul'da bombalı saldırılarda bulunmuştu.

Reuters: Taksim Meydanı'ndaki patlamada canlı bomba şüphesi

Saldırgan polis aracını hedef aldı. Polis, saldırıdan bir canlı bombanın sorumlu olduğunu düşünüyor.

AP: İstanbul'daki patlamada en az 15 yaralı var

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen bir kişinin İstanbul'un en büyük meydanında üzerindeki düzeneği patlattığını belirtti. Olayda 15 kişi yaralandı.

Patlama, Taksim Meydanı'nda yapılabilecek olası bir gösteriye karşı hazır bulunan polis noktasında yaşandı.

Yabancı ajanslar tarafından acil koduyla geçilen patlama haberi, diğer medya organlarında da yer buldu:

Sky News: İstanbul bombalı saldırıyla sarsıldı

Taksim Meydanı’nda bir intihar bombacısı tarafından düzenlendiği düşünülen saldırıda en az 15 yaralı var. Saldırgan bir polis aracını hedef aldı. SkyNews televizyonuna olay yerinden bilgi aktaran gazeteci Dorian Jones, patlamanın ardından silah sesleri duyduğunu belirtti.

Jones, bomba taşıyan birinin polis aracına binmeye çalışmış olabileceğini söyledi. Bomba zamanından önce patlarken, saldırganın öldüğü tahmin ediliyor. birgun.net 31 Ekim 2010