17 Mayıs 2010 Pazartesi

Zonguldak Gelik Beldesinde Maden Ocağında Patlama Oldu

Zonguldak Gelik Beldesinde Maden Ocağında Patlama Oldu
Zonguldak'ta  Maden ocağında patlama oldu. Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada çok sayıda yaralı var, ölü olup olmadığı henüz belli değil.
Zonguldak Gelik beldesinde yeni açılan maden ocağında patlama oldu, 10 işçi hafif yaralandı, 540 metre derinlikte mahsur kalan 32 işçiye ulaşmak için çalışılıyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Maden ocağındaki 32 işçiye 500 metre kadar yaklaşıldı" dedi.
Gelik Beldesi'ndeki TTK'ya ait yeni açılan maden ocağında bugün saat 13.30 sıralarında patlama meydana geldi. 540 metre kodunda meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 10 işçi yaralandı. Yaralılar çalışma arkadaşları tarafından ocaktan çıkartılarak ambulanslara taşındı. Yaralılar olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından Zonguldak'taki çeşitli hastanelere kaldırılırken, hayati tehlikelerinin bulunmadığı bildirildi.

Patlamanın ardından 160- 360 ve 460 kodunda çalışan işçiler tahliye edildi. Patlamanın meydana geldiği 540 kodundaki 25 civarındaki işçiye ise ulaşılamadı.

YAKINLARI ENDİŞELİ 

Patlamayı öğrenerek olay yerine akın eden madencilerin yakınları ise feryat etti. Sinir krizi geçiren bazı madenci yakınları ambulanslara taşınarak ilk müdahalede bulunuldu. Madenci yakınlarının umutlu bekleyişi devam ederken, olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.

PATLAMA ELEKTRİK ARIZASINDAN 

Olay yerine gelen TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, patlamanın elektrikle ilgili bir arızadan meydana geldiğini tahmin ettiklerini söyleyerek, “Tahlisiye ekipleri mahsur kalan işçilere ulaşmak için ocağa girdi. Göçük olduğunu tahmin etmiyoruz. Ancak işçilerden de herhangi bir şekilde bilgi alamadık. Ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. Özçelik, olayda yaralanan işçilerin hayati tehlikelerinin ise bulunmadığını söyledi.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ndeki maden ocağında patlamayı haber aldıktan sonra hemen bölgeye gelen Zonguldak Valisi Erdal Ata ise maden yetkililerinden bilgi aldıktan sonra makam otomobilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e telefonla bilgi verdi.

OCAKTA GALERİ AÇIYORLARDI 

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vali Ata, müessese müdüründen aldığı bilgilere göre, 540 metre derinlikte 20- 25 civarındaki işçinin mahsur kaldığını söyledi. Vali Ata, mahsur kalan işçilere ulaşılmaya çalışıldığını belirterek, “Ocakta 360 ve 460 kodunda çalışan işçilerde bir şey yok. 540 metre kodunda galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firmaya bağlı çalışan işçilerden haber alınamıyor. Patlamanın nedeni henüz tespit edilemedi. Ekiplerin çalışmasının ardından ilerleyen dakikalarda konu ile ilgili daha net açıklamalar yapabilirim” diye konuştu.

BAŞKA KUYUDAN İLERLİYORLAR 

İncelemelere katılan TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur da kurtarma ekiplerinin eksi 540 koduna ulaşmaya çalıştığını belirterek, “Patlamayla birlikte maden ocağı haberleşme sistemi de arızalandı. Bundan dolayı işçilerle iletişim kuramadık. Patlama nedeniyle kurtarma ekipleri başka kuyudan maden ocağına inerek olay yerine ilerliyorlar. Onların ulaşmasıyla net bilgiler elde edeceğiz” diye konuştu.


MAHSUR KALAN 30 MADENCİNİN ADLARI
Kilimli Beldesi'ndeki ocakta yerin 540 metre altında mahsur kalan Yapıtek firmasına bağlı 32 madenciden 30’unun kimliği açıklandı. İşçilerin adları şöyle:
Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Ayçin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebapçı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılmaz, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir, Yunus Ekmekçi.

11 YARALI TEDAVİ ALTINDA
Tedavi altına alınan yaralı işçilerin adları ise şöyle: Hayri Çınar (39), Uğur Sayın (36), Ceyhan Girgin (40), Tuncay Kahveci (34), İlhan Toprak (37), Kemal Aydın (42), Halil Çamlı (35), Yüksel Yirmibeşcik (32), Şuayip Akdoğan (48), Erdem Güneş (38), Hakan Samun (34).

TAŞERON FİRMA: TAHMİNİMİZ GRİZU
TTK’nın galeri açma işini ihale ile alan Yapıtek firmasının bir yetkilisi, “Patlamanın metan gazı kaynaklı grizu patlaması olduğunu düşünüyoruz. İşçiler 540 metre derinlikte birbirine yakın 3 ayrı noktada galeri açma çalışması yapıyordu. Ocağa her türlü gaz ölçümü yapılarak, önlem alınarak girildi. Tahminimize göre belli bir yerde gaz birikmesi oldu. Galeri açarken bu gaz açığa çıktı ve patlama meydana geldi” dedi.

Bu arada, patlamanın ardından Vali Erdal Ata başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Vali Ata, patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi Müdürlüğü’nün önünde çalışmaları takip ediyor.(milliyet.com.tr)