26 Nisan 2010 Pazartesi

Recep Tayyip Erdoğan'ı Korkutan Üç Madde

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin 1. Tur görüşmeleri devam ederken kritik maddelerde oyların düşmesi AKP’yi harekete geçirdi. AKP bir taraftan parti içindeki fireleri tespit etmeye çalışırken, bir taraftan ikinci tur oylamaların hesabını yapıyor. Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapısı ve partilerin kapatılmasını zorlaştıran maddenin oylamalar sırasında 330’un altına düşmesi endişesi yaşayan AKP yönetimi, oylamalarda geçersiz ya da boş oy kullanan milletvekillerini tespit etmeye çalışıyor. 
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamaları tartışmalı maddeler için kritik önem taşıyor. Bu nedenle maddelerin 330’un altına düşmemesi için AKP, ya BDP’nin desteğini isteyecek, ya da CHP’nin önerisini masaya yatıracak. BDP’nin şartlı desteği, "AKP bizi kamuoyunda yok saymasın. Paketin tümüne destek verelim" çağrısı ise AKP içinde ve özellikle bazı milletvekilleri, MHP’nin dile getirdiği "Anayasa PKK destekli" eleştirilerinin sıkıntı yaratacağı ifade ediliyor.

 -KULİSLERDE "ÜÇ ALTERNATİF" TARTIŞILIYOR-
AKP kulislerinde ise Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te 330’un üzerinde oyla geçmesi için "üç alternatifli" çıkış yolu tartışılıyor. -

CHP İLE YENİDEN UZLAŞMA OLUR MU?- 
AKP, kritik maddelerin özellikle ikinci tur oylamalarda 330’un altına düşeceği endişesini yaşarken, alternatif arayışlara girdi. CHP’nin önerisi AKP’ye göre en uzak alternatif olarak değerlendiriliyor. CHP’nin bugüne kadar yaptığı iki öneriye özellikle Başbakan Erdoğan karşı çıkarken, bazı milletvekillerinin ise tartışmalı üç maddenin ayrı oylanması konusunda, "Neden olmasın" görüşleri de dile getiriliyor. Ancak, AKP kulislerinde her ne kadar CHP’ye çağrılar da yapılsa "uzlaşmanın" olamayacağına yönelik görüşler ağırlık kazandı. 

 -BDP’NİN DESTEĞİ OLURSA ELEŞTİRİLER PARTİYİ YIPRATIR- 
Öte yandan, AKP’ye Anayasa değişikliği teklifinin özellikle tartışmalı maddelerine destek verecek parti olarak şu anda BDP gösteriliyor. Ancak, parti içinde "ret" oyu verecek AKP’li milletvekili sayısının, BDP desteğinin kesinleşmesi durumunda artabileceği kaydediliyor. MHP’nin her durumda dile getirdiği, "Bu Anayasa PKK ve İmralı destekli" iddialarının ardından parti içinde söz konusu görüntünün sıkıntı yaratacağı endişeleri dile getiriliyor. BDP yönetimi ise Anayasa değişikliği teklifine karşı çıkmadıklarını ancak, AKP’nin kamuoyunda kendilerini yok saydığını düşünüyor. Bu nedenle de AKP’nin tavrına göre BDP’nin ikinci oylamadaki tavrının değişeceği kaydediliyor. 

 -MADDELER PAKETTEN DÜŞSÜN- 
 AKP içinde konuşulan bir diğer alternatif ise, tartışmalı maddelerin HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ile Siyasi Partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa’nın 69. Maddelerinin ikinci turda hiçbir muhalefet partisinin desteğine ihtiyaç kalmadan "ret"çi milletvekillerini ikna ederek 330’un üzerinde bir oylama sonucu Meclis’ten geçmesi. Tartışılan maddelerin paketten ikinci turda düşürülmesi de konuşulan alternatifler arasında.(milliyet.com)