4 Mart 2010 Perşembe

Baydemir Trabzon’a verdikleri itfaiye aracının başına gelenleri anlattı

 Yolda 20 kez durduruldu, şoförün evi arandı’
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Trabzon’un Çayırbağı Beldesine hediye ettikleri 21 plakalı itfaiye aracının başına gelenleri, geçen hafta sonu kentte düzenlenen uluslararası bir konferansta ayrıntılı anlattığı ortaya çıktı. Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin adını ve plakasını taşıyan itfaiye aracının 20 ayrı noktada durdurularak arandığını, sabaha doğru aracı götüren şoförün evine baskın düzenlendiğini ve araç için bomba ihbarı yapıldığını ifade ederek, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi armalı ve 21 plakalı bir araç. Böyle bir noktaya gelmişiz” dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’dan Trabzon’un Çayırbağı Beldesi’ne hediye edilen itfaiyle aracının başından geçenleri detaylı olarak Demokratik Toplum Kongresi’nin hafta sonunda düzenlediği, ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri’ konferansında anlattığı belirtildi. Baydemir, İçişleri Bakanı’nın Antalya’da belediye başkanları ile yaptığı toplantıda AK Partili Çayırbağı Belde Başkanı Başkanı Hilmi Köroğlu’nun yanına gelerek, “Sayın başkan ben şu kadar nüfusa hitap eden bir belediye de belediye başkanlığı yapıyorum. İtfaiye aracım yok. Yangın çıkıyor yangına müdahale edemiyoruz. Pek çok belediyeye başvurdum kendi partimin mensubu olan belediyelere başvurdum, hiçbir yanıt alamadım. Olsa olsa siz bize yardım edersiniz” dediğini aktardı.

TÖRENLE VERECEKTİK, BAŞKANLAR TUTUKLANINCA VAZGEÇTİK 
Baydemir, talep üzerine belediye meclisi toplantısında konuyu gündeme getirdiğini ve bir itfaiye aracı gönderme kararı aldıklarını söyledi. Baydemir, “Çayırbağı Beldesi belediye başkanı ve meclis üyelerinin Diyarbakır’a geleceğini ve bunun üzerine resmi tören ile itfaiye aracını beldeye vermeyi planladık. Hemen ardından belediye başkanlarımız tutuklandı. Buna rağmen, itfaiye aracını Trabzon’a göndermek için şoför çağırdık ve aracı Trabzon’a gönderdik. Gaziantep’ten Trabzon’a kadar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ismini ve plakasını taşıyan araç, 20 ayrı noktada arandı. Bakın Fırat’tan Habur’a doğru değil. Fırat’tan Trabzon’a doğru, 20 ayrı noktada araç durduruldu. Gece sabaha doğru saat 05.00’da ilgili beldede şoförün evine operasyon düzenlendi. Şoförün evine baskına giden jandarma ve polis ekipleri ‘bomba ihbarı aldık’ demişler. Yani ihbar etmişler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi armalı ve 21 plakalı bir araç. Böyle bir noktaya gelmişiz” dedi.

BU ALGIYA DEĞİŞTİRMELİYİZ 
Baydemir, bu durumun kolay bir durum olmadığını da ifade ederek, algı sorunun ortadan kaldırılmasının zorluklarına değindi. Algının değiştirilmesi ve algının mağduru olma konusunda Kürtlerin dezavantajlı olduğunu söyleyen Baydemir, “Maalesef algıyı değiştirme konusunda en çok çaba içerisinde olması gerekenlerde yine Kürtlerdir” diye konuştu.
Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)