20 Aralık 2009 Pazar

TEKEL işçileri Türk-İş önünde

İşyerleri kapatıldığı için özlük haklarıyla kamu kuruluşlarına nakillerini isteyen TEKEL işçilerinin Türk-İş önündeki bekleyişi sürüyor. Geceyi sendikaların misafirhanelerinde geçiren işçiler, sabah saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi önüne geldi. Havanın soğuk olması nedeniyle kadın işçiler genel merkez binasına yönlendirildi. Dışarıda kalan işçiler ise bir araçtaki ses düzeninden çalınan müzik eşliğinde halaylar çekip, taleplerini içeren slogan attı.
İşçilere öğle yemeği olarak sendikalar tarafından temin edilen kumanyalar dağıtıldı. Bu arada, çeşitli gruplar da Türk-İş Genel Merkezi'ne gelerek, işçilere destek verdi.

Türk-İş Genel Merkezi önünde bekleyen işçileri, BASK Genel Başkanı Resul Akay, Demokratik Sol Hareket Partisi (DSHP) Genel Başkanı Hulki Cevizoğlu, İşçi Partisi, ÖDP, TKP, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri ziyaret ederek, destek açıklamalarında bulundu. İşçilere akşam saatlerinde de KESK, TMMOB ve Genç-Sen üyelerinin aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri ziyarette bulundu.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek burada yaptığı konuşmada, Ankara Valisi Kemal Önal'ın Abdi İpekçi Parkı'nda TEKEL işçilerine yönelik müdahale ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

TEKEL işçilerinin kazanmasının istenmediğini savunan Şimşek, çünkü TEKEL işçilerinin kazanımının diğer emekçilerin de kazanımı olacağını söyledi.

Şimşek, TEKEL işçisinin kararlılığını kırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade etti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TEKEL işçisinin 4 gündür Türkiye'nin umudu olduğunu söyledi.

Daha sonra işçileri, TÜMTİS, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve TEZ-KOOP-İŞ'in aralarında bulunduğu Türk-İş'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri ziyaret etti. Ziyaretler ve açıklamalar sırasında Türk-İş önünde toplananlar, "Ölmek var, dönmek yok", "İşçiye kalkan eller kırılsın", "TEKEL işçisi yalnız değildir", "Her yer TEKEL, her yer direniş" sloganları attı.

İşçiler bilgilendirildi

Tekgıda-İş Sendikası şube başkanları, TEKEL işçilerinin sorunlarının çözümü amacıyla yetkililerle yaptıkları görüşmelerin ardından işçileri bilgilendirdi.

Şube başkanları, şubelerine üye işçilerle ayrı ayrı toplantı yaptı. Toplantılarda şube başkanları, yetkililerin kendilerine "işçileri bir an önce geldikleri illere dönmesi ve 4/C statüsünde çalışanlara yönelik olarak süre ve ücret konusunda iyileştirme yapılacağı ancak bunun için çalışma yapılması gerektiğini" ifade ettiklerini bildirdi.

Şube başkanları ayrıca işçilere mazeretsiz 2 günden fazla işe gidilmemesi halinde iş akitlerinin feshedilmesi durumuyla karşı karşıya kalabilecekleri bilgisini verdi.

Şube başkanlarının işçilerle yaptıkları toplantının ardından, bazı işçiler eyleme devam edilmesi gerektiğini ifade ederek, aksi bir kararı kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Öte yandan, KESK Genel Başkanı Sami Evren, BASK Genel Başkanı Resul Akay, Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş'un yanı sıra değişik sendikalardan yapılan açıklamalarda, dün Abdi İpekçi Parkı'nda TEKEL işçilerine yapılan polis müdahalesine tepki gösterildi.