20 Aralık 2009 Pazar

TEKEL işçileri kefen giydi

Tekel işçileri, direnişi vatandaşların da desteğiyle sürdürüyor. Tek-Gıda İş’e bağlı TEKEL kadın işçileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a hitaben kaleme aldıkları açık mektupta, “Derdimiz yerden para kazanmak değil. Devlete bunca yıl hizmet verdik, yine çalışmak istiyoruz” dediler. Tekel işçileri, Gül ve Erdoğan’dan “taleplerinin kabul edilmesi için devreye girmelerini” rica ettiler.
TEKEL kadın işçileri Ankara Sakarya’daki heykel önünde Hayrunnisa Gül, Emine Erdoğan ve kadın milletvekillerine gönderdikleri açık mektubu basına okudu: “Derdimiz yattığımız yerden para kazanmak değil bunca yıl devlete hizmet verdik. Ürettik ülkeye kazanç sağladık. Yine çalışmak istiyoruz. Ama insan gibi onurumuzla”. TEKEL kadın işçileri haklarını kaybetmeden başka bir kamu kuruluşunda çalışmak istediklerini belirterek, “Yarın korkusu olmadan borç harç içine düşmeden yaşamak istediklerini” ifade ettiler. “Bizi duyun derdimize çare arayın. Kadın ve ana yüreğiyle bu sese kulak verin. Bizi 4/C sefaletine mahkum etmeyin. Taleplerimizin kabul edilmesi için devreye girmenizi kadın olarak bize destek olmanızı bekliyoruz” diyen kadın işçilerden bazıları çocuklarının kendilerine yazdıkları mektupları okurken de ağladılar. Basın açıklamasında bir grup kadın işçinin üzerlerinde “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” yazılı “kefeni” simgeleyen beyaz elbiseler giydikleri görüldü. Eylemde “Emine’ye Pırlanta İşçiye Biber Gazı”, “İşçiyiz Kadınız AKP’yi Yıkacağız”, “Kadın Başımıza Ayaktayız”, “Eve Dönmüyoruz, Çocuğumuza Ne Söyleyeceğiz” yazılı pankartları açıldı.

Vatandaştan alkışlı destek

Eylemin başlangıcında Türk-iş Genel Merkezi önünden Sakarya’daki heykelin önüne yürüyen kadınlara vatandaşların alkışlarla destek verdiği görüldü.

Bu arada Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya Şubesi, CHP Ankara İl Gençlik Kolları, EMEP İl Kadın Kolları, TKP ve Engelliler Konfederasyonu’na bağlı Altınokta Körler Derneği, Zihinsel Engelliler Federasyonu, Körler Federasyonu işçilere destek ziyaretinde bulundu. Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri işçilerin eylemine kumanyalarla destek verdi.