15 Aralık 2009 Salı

TEKEL işçileri hakları için AKP önünde eylemde

İşyerleri kapatılan TEKEL işçileri 'özlük haklarıyla kamuya geçmek için' bugün Ankara'da eylem yaptı.Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçilerine özlük haklarıyla kamu işletmelerine nakil hakkı verilmeden eylemi bitirmeyeceklerini belirterek, "Bizi bu karda kışta ölümüz çıkana kadar burada bekletmeyin" dedi.

Türkel, AK Parti genel merkezi yakınındaki Yaşam Sokak’ta eylem yapan TEKEL işçilerine hitap etti. Mustafa Türkel, TEKEL işçisinin çoluğunun çocuğunun rızkına, evinin ekmeğine sahip çıkmak için Ankara’da olduğunu söyledi.
TEKEL’in alkollü içkiler ve sigara fabrikalarının "istihdam artılacak denilerek özelleştirildiğini" anlatan Türkel, ancak birçok ilde bu işletmelerin kapatıldığını ifade etti. Türkel, "Biz, bu işletmelerde üretim yaptık, yan gelip yatmadık. Biz çalışmak, üretmek, rızkımızı kazanmak istiyoruz" diye konuştu. İşçilere, "sendikayla anlaştık" denildiğini ama bunun gerçeği yansıtmadığını dile getiren Türkel, "Allah şahittir, kapalı kaplar ardından anlaşma yapılmamıştır" dedi.

TEKEL işçisinin, 4/C adı altında 10 ay süreyle düşük ücretle çalıştırılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Türkel, şunları kaydetti: "Biz özelleştirme mağduru değiliz. İş yerlerimiz kapatılmak isteniyor. Biz özlük haklarımızla kamuya geçmek istiyoruz. Bize, ’TEKEL ile ilgili düzenleme yapılırken, bu talebiniz değerlendirilecek’ dediler. Bize yalan söylediler. Biz Sayın Başbakanımıza güvenmek istiyoruz. TEKEL işçisinin iradesine saygı duyulmasını istiyoruz. Özlük haklarımızla kamu işletmelerine nakil hakkı verilmeden buradan gitmiyoruz. On binlerce TEKEL işçisinin, çocuklarının vebalı sizin iki dudağınızın arasındandır. İktidar partisi ve Sayın Başbakandan rica ediyorum, zalim olmak size yakışmaz. Sizden rica ediyoruz, bizi bu karda kışta ölümüz çıkana kadar burada bekletmeyin." TEKEL işçisinin, zor kullanıldığında her birinin ’aslan’ olduğunu ifade eden Türkel, sorunlarına çözüm bulunduğu kamuoyuna deklare edilmeden Ankara’yı terk etmeyeceklerini söyledi. Türkel, "Üstten dolu yağsa, alttan lav çıksa sorunumuz çözülene kadar buradayız" diye konuştu. Bu arada, CHP ve MHP’li bazı milletvekilleri TEKEL işçilerine destek verdi. İşçilerin, Türkel’in konuşması sırasında, "İş ekmek yok açılım da yok", "Ölmek var, dönmek yok" şeklinde sloganlar attılar.