21 Aralık 2009 Pazartesi

Sonunda etkisi kanıtlandı

Beslenme alışkanlığının çocuğun bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini doğrudan etkilediği belirtildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, ''Kahvaltının Eğitim Üzerindeki Etkisi'' konulu çalışma yaptığını belirterek, kahvaltı alışkanlığının çocukların eğitimdeki başarısını önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Küçükali, ''Araştırmada, özellikle kahvaltı alışkanlığı olmayan öğrencilerin agresif, daha başarısız ve dikkat eksikliği olduğunu gördük'' dedi. İlköğretim öğrencilerinin çoğunda kahvaltı etme alışkanlığı olmadığını ifade eden Küçükali, şöyle konuştu:
Üst sınıflarda sorun büyüyor

Üst sınıflara çıkıldıkça kahvaltı sorununun arttığını ifade eden Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, şunları kaydetti: ''1. kademe eğitimde, 1'den 5'inci sınıfa kadar olan grup üzerinde araştırma yaptık. Alt sınıflarda kahvaltının daha sıklıkla, üst sınıflarda ise daha az yapıldığını gördük. Ortaöğretim, lise ve üniversite düzeyine çıktıkça bu oran korkunç derecede düşüyor. Düzenli beslenmeyen, kahvaltı alışkanlığı olmayan çocukların diğer çocuklara göre daha agresif, dikkat eksikliği yaşayan ve eğitimde başarısız olduğunu tespit ettik.''

Bakanlık önlem almalı

Kantinlerde satılan fast-food yiyeceklerin beslenme literatürüne girmesiyle beslenme bozuklarının görüldüğünü kaydeden Küçükali ''Fast-food ürünlerin kalorisi diğer ürünlere göre 5 kat daha fazla. Bu da obeziteye neden oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı bunu ayrıntılı olarak ele almalıdır. Ayrıca okullarda çocukların sağlıklı beslenmesi için kahvaltı verilmelidir” dedi.

Çalışanların çocukları sıkıntıda

“Çocuklar okulda besin değeri düşük fast-food türü besinler tüketiyor. Bu da obezitenin altyapısını oluşturuyor.'' Küçükali, ''Kahvaltı sorunu olan çocukların besin değeri çok düşük olan tost, simit, hamburger ile beslendiğini gördük'' diye konuştu.