22 Aralık 2009 Salı

Kadınlara 4 koca isteği dini çevreleri kızdırdı

Mısır’da "El Masri El Yavm" gazetesinde çalışan Suudi Arabistanlı kadın gazeteci Nadime El Bedair, kadın erkek eşitliğine dikkat çekmek amacıyla "Kadınlara da çok eşlilik hakkı verilsin" diye bir makale yazınca, Mısırlı din adamları ayağa kalktı . Hızını alamayan bir milletvekili ise El Bedair hakkında dava açtı.
Din adamları makalenin islama aykırı olduğunu söyleyerek, kırkırtıcılık yapıldığını savundular. Parlamento ilgili gazete ve gazeteci hakkında dava açılması için önerge verdi.

Nadide El Bedair yazısında; erkekler için hak olan poligaminin (çok eşlilik) kadınlar içinde hak olması gerektiğini, bir kadınında birden fazla erkekle evlenme hakkının olması gerektiğini savundu. Karısından sıkılan bir erkeğin başka bir eş alma hakkını olduğunu eşleştiren El Bedair böyle bir hakkın olmaması gerektiğni söylüyor.

Kışkırtıcılığa ve günahkarliğa teşvik

Makale İslam otoritelerinin şimşeklerini üzerine çekti. Birden fazla kadınla evlenmenin sosyal bir amacının olduğunu savunan dini çevreler; dul, boşanmış ve bekar kadınların bu sayede eş bulabildiklerini söylediler.

Konuya ilişkin farklı düşünen din adamlarıda vardı. Makalenin amacının dine karşı gelmek değil, kadınların eşleri tarafından kötü muameleye maruz kalamalarından dolayı, konuya dikkat çekmek amacıyla yazılmış bir makalle olduğunu savundular.