15 Aralık 2009 Salı

Erdoğan"Eski Tas Eski Hamam"

Başbakan, İstanbul’da göstericilere satır, silah çekilmesi olayıyla ilgili “abartmayın” dedi. Silahlı saldırganları mahkeme serbest bıraktı
‘KENDİLERİNİ KORUMUŞLAR!’

Dolapdere’de önceki akşam DTP’nin kapatılmasını protesto eden bir gruba, bir başka grup silah, satır ve sopalarla müdahale etmeye çalışmıştı. Göstericilere silah sıkan bu kişiler dün gözaltına alındı. Zanlıların emniyetteki ifadesinde “Kendimizi korumak için ateş açtık” dediği öğrenildi. Söz konusu kişilerden 2’si serbest bırakılırken, 1’i hırsızlık suçundan arandığı için adliyeye gönderildi.

ERDOĞAN: LOKAL OLAYLAR

Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, İstanbul’daki satırlı silahlı olaylarla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “Lokal olayları abartarak yayınlamak bana göre çok ciddi bir yanlış. Medyaya bu noktada yine çok önemli görev düşüyor. Bu ülkede bazı illerimizde, semtlerde maalesef bazı tahrikler sebebiyle olan bu olayların, bu kadar abartılı bir şekilde verilmesi doğru değil.” »8’DE

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul’da göstericilere satır ve sopalarla saldırılmak istenmesi ve silah çekilmesiyle ilgili olarak “Lokal olayları abartarak yayınlamak yanlış” dedi

2010Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısının görüşmeleri için TBMM'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kuliste gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'da yaşanan saldırılarla ilgili bir soruya yanıt veren Başbakan Erdoğan,

Kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, İstanbul’daki olaylarla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Lokal olayları, abartarak yayınlamak bana göre çok ciddi bir yanlış. Medyaya bu noktada yine çok önemli görev düşüyor. Özellikle görsel medyanın bu noktada sürekli olarak, bunu çevirip çevirip çevirip yayınlaması doğru değil. Bu ülkede bazı illerimizde, semtlerde maalesef bazı tahrikler sebebiyle olan bu olayların, bu kadar abartılı bir şekilde verilmesi doğru değil. Şüphesiz ki bazı yerlerde bazı sıkıntılar var ve bu sıkıntılar genele yönelik değil. Bunların hepsi, milli birlik, kardeşlik ve demokratik açılım süreci içerisinde aşılacak olan bir süreçtir. Ama tabii meydanlarda siyasi liderler bu süreci germek için elinden geleni yaptığı sürece de bazı sıkıntılar olur ama bu sıkıntıları da yine biz milletle aşacağız, o liderlerle değil.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokratik açılım çerçevesinde yasaları çıkarmaya devam edeceksiniz değil mi?'' sorusu üzerine ''Aynen..." diye yenıtladı.

‘Toplum İkiye bölünmenin eşiğinde’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ülkede son zamanlarda tırmanan gerilimle ilgili yaptığı açıklamada, DTP’nin kapatılmasının, sorunu siyasi kanallar dışına yönlendirdiğini ifade etti. Soğancı, “İnsanımızın yaşamına yönelik son yaşanan eylemler ve DTP’nin kapatılması sonrasındaki gelişmeler olağan tepki boyutlarını aşmış, en son İstanbul’da görüldüğü gibi artık silahlar ve satırlar devreye girmiştir” diye konuştu.

Gidişatın çok tehlikeli olduğunu, Türkiye’yi bir iç savaşa sürükleyebileceğini ifade eden Soğancı, toplumun ikiye bölünmenin eşiğinde olduğunu belirtti. Birçok kesimin, milliyetçi linççi bir atmosferin Türkiye’yi sarmasına yönelik çabalar içerisinde olduğunu vurgulayan Soğancı, “Bu ortamdan zarar gören yalnızca yaşamını kaybeden ve yaralanan insanlarımız değil, bu topraklar üzerinde kardeşçe bir arada yaşama umudumuz, barış ve demokrasidir” dedi.

Gerginlik tırmanıyor

Gerginlik yurt genelinde sürüyor. İstanbul Dolapdere'de yaşanan olaylar dışında henüz yaralanan olmadığı kaydedildi.

MERSİN

DTP’nin kapatılmasına tepki gösteren göstericiler önceki gün Mersin’de yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüş sırasında mahalle sakinleri satır ve sopalarla gösterici avına çıktı. Akşam saatlerinde Güneşli Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişilik grubun, DTP’ nin kapatılmasını protesto edeceğini öğrenen mahalleli ellerinde bıçaklarla ve sopalarla göstericileri bekledi. Ancak grubun bir süre sonra sakinleşmesi üzerine Dolapdere’de yaşananlara benzer görüntüler yaşanmadı.

İZMİR

İzmir'in Bornova İlçesi'nde önceki gece 150 kişilik bir grup DTP'nin kapatılmasını protesto etmek için yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde yürümeye başlayan gruba evlerinden çıktığı belirtilen bir grup mahalleli ellerine aldıkları sopa ve taşlarla yürüyüş yapan gruba saldırmak istedi. Yaşanan gerginlik ancak gece yarısından sonra duruldu.

MALATYA

Malatya’da yaklaşık 100 kişi PTT önünde ellerinde DTP bayraklarıyla partinin kapatılmasını protesto etmek için basın açıklaması yapmak istedi. Mahmut Uzun, ‘Barış Meclisi' adına basın metnini okumaya başladığı sırada bir grup Türk bayrağı açarak, DTP'lilerin üzerine yürüdü. Polis DTP’lileri çembere alarak İl Binasına götürdü. Bu sırada çevredekiler tepki göstermeyi sürdürdü.(birgün.net)