3 Kasım 2015 Salı

Aşure malzemeleri nelerdir 41 çeşit aşure malzemesi

Aşure malzemeleri nelerdir,  41 çeşit aşure malzemesi, konak aşuresi 41 çeşit 

Konak Aşuresi Tarifi  41 Çeşit
Malzemeleri:

  • Yarım kilo  aşurelik buğday (yarma)
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı  bakla
  • Yarım su bardağı mısır
  • Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
  • Bir su bardağı nohut
  • Bir su bardağı kuru fasulye
  • Bir kilogram toz şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 10 litre kaynamış su
  • Bir kase soyulmuş, ızgara kestane
  • Bir kase doğranmış kayısı
  • Bir çay bardağı iri kuru üzüm
  • Bir çay bardağı incir
  • Bir tane doğranmış elma  
  • Bir tane doğranmış ayva
  • Bir limon kabuğu rendesi
  • Bir tane portakal kabuğu rendesi
  • Bir tane rendelenmiş havuç
  • Bir çay bardak ayıklanmış hurma
  • Bir çorba kaşığı bal
  • Bir çorba kaşığı pekmez
  • İki tane çubuk tarçın
  • 8 tane karanfil
  • Bir parça zencefil
  • Bir yemek kaşığı rezene
  • Bir bardak süt (sizin arzuya bağlı)
  • Bir çay kaşığı yenibahar
  • Bir kase beyaz dut
  • Bir paket vanilya
  • Bir kahve fincanı gül suyu
  • Bir parça damla sakızı
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir toplu iğne başı kadar misk (yoksa kişniş ya da  karabiber)
  • Bir bardak çekirdeksiz İzmir üzümü

Üzeri için

  • Bir kase kavrulmuş susam
  • Bir kase antep fıstığı
  • Bir kase ceviz
  • Bir kase badem,
  • Bir kase fındık,
  • Nar taneleri


Aşurenin yapılışı
Ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden buğday, nohut, bakla ve fasulyeyi soğuk suya koyun.
Mısırı da bir gece önceden sıcak suya koyun.
Sabah buğdayı yıkayın, suyunu süzün ve geniş bir tencereye koyun.
Üzerini geçecek kadar su ekleyip arada bir  karıştırarak kaynatın.
Dibinin tutmaması için sık sık karıştırın.

Geceden ıslatılan mısır, bakla, nohut ve fasulyeyı ıslatıldıkları suda ayrı tencerelerde kaynatın.
Haşladıktan sonra suyunu süzüp tencerede kaynayan buğdayın içine ekleyin.
Pirinç ve mercimeği de ilave edin.
Suyu azalırsa kaynamış su ilave edin.
Bu şekilde yarım saat daha kaynatın.
Fasulyelerin çok parçalanmamasına dikkat edin.

Daha sonra  toz şeker ve tuz eklenip kaynamaya bırakın.
Birkaç taşım kaynadıktan sonra aşurenin ateşini kısın. 
İnciri ince ince kıyıp üstüne serpin.
Kaynamaya bırakın.
Suyu azalırsa kararınca kaynamış su ilave etmeyi unutmayın.
Kaynayıp helmelenince vanilya, gül suyu, damla sakızı, zeytinyağı ve misk ekleyin.
(miks yoksa kişniş ya da karabiber) ekleyin.

Aşure tamamen piştikten sonra kaselere paylaştırın.
Üzerini süsleyip servis yapın. 

Not: 41 çeşit aşure malzemesinin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Ana malzemeleri kullanarak da çok lezzetli aşureler yapabilirsinz.