Aşure tarifi
Malzemeleri:
- İki su bardağı dövme buğday
- Yarım su bardağı kuru fasulye
- Yarım su bardağı nohut
- 50 gram kuş üzümü
- 50 gram İzmir üzümü
- 4 tane kuru incir
- 1 çay bardağı dut pekmezi (İsteğe bağlı)
- 6 tane kuru kayısı
- Yarım portakalın kabuğu
- Yarım ayva
- 10 tane karanfil
- 1 tane çubuk tarçın
- 1 tane elma
- Bir çay kaşığı tuz
- Damak tadınıza göre şeker
- Fındık
- Ceviz
- Fıstık
- Nar
Akşamdan dövme buğday, fasulye ve nohudu suya koyun.
Sabah suyunu süzüp buğday, fasulye ve nohudu düdüklü tencereye alın.
(İsterseniz ayrı ayrı da pişirebilirsiniz)
Üzerini bir karış aşacak kadar su ekleyin
Bir tane elmanın üzerine karanfilleri batırıp içine atın.
Kaynamaya başladıktan sonra üzerindeki köpüğü alın.
Tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte bir buçuk saat pişirin.
Buğday iyice açılana kadar pişirin.
Buğday açılmazsa suyu özlü olmaz.
Buğdaylar açıldıktan sonra genişçe bir tencereye alın.
Üzümleri bir tencereye koyup üzerine sıcak su ekleyin.
Üzümleri 5 dakika kaynatın.
Suyunu süzüp aşurenin içine ekleyin.
Portakalı kabuklarıyla birlikte beş dakika daha pişirin.
Küçük doğranan ayva, incir ve kayısıyı da ekleyin.
Bir çay bardağı pekmezi, şekeri ve çubuk tarçını ilave edin.
Şekeri azar azar katarak, damak tadınıza göre ayarlayın.
5 dakikada daha bu şekilde kaynattıktan sonra ateşten alın.
Üzerini, fındık, fıstık, ceviz ve nar taneleriyle süsleyin.
Zevkinize göre sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Not: Unutmayın! Aşurenin dibinin tutmaması için sık sık karıştırması gerekir.