25 Aralık 2013 Çarşamba

Mülaane Nedir Mülaane Ne Demek Mülaane Tanımı Mülaane Açıklaması Mülaane Kelime Anlamı Mülaane Türkçesi

Mülaane Nedir Mülaane Ne Demek Mülaane Tanımı Mülaane Açıklaması Mülaane Kelime Anlamı Mülaane Türkçesi, mülaanenin anlamı nedir, mülaane ne anlama gelir.

Mülaane Nedir  
İnternetten yer alan mülaane tanımları:
  • Lanet edişmek. erkek ile kadının birbirlerini lanetlemeleri.
  • Arapça bir isim. Birbirine karşılıklı beddua etme, ilenme anlamında bir kelime.
  • Suçlama ve iddialaşmalarda, doğrunun ve haklı olanların ortaya çıkması ile ilgili olarak Kuran-ı Kerimin beyan ettiği üzere mülaane ve mübahele yoluna gidilir.
  • Mülaane (lian) yani karşılıklı lanetleşme meselesinde, kocanın şahit olduğu bir zina olayında başka şahit bulunmadığı zaman bu husus uygulanır. Kendi eşlerini zina etmekle suçlayıp da buna dair kendileri dışında şahit bulamayan kocalar; kendilerinin doğru söylediklerine dair ayrı ayrı dört kere Allah adına yemin eder, şahitlik eder, beşinci kere ise, yalancı olması halinde Allah'ın lanetinin kendi üzerine gelmesini ister. Hanımın ise, kocasının bu suçlamasında yalancı olduğuna dair ayrı ayrı dört kere Allah adına yemin ve şahitlik etmesi, beşincide ise kocasının doğru söylemesi halinde, Allah'ın gazabının kendi üzerine çökmesini dilemesi, kendisinden cezayı kaldırır. (Nur Suresi,7-9)
  • "Mülaaneyi ise şu örnek üzerinden açıklayabiliriz: Efendimiz'in (sas) yanına bir şahıs geliyor. Bu şahıs, eşini uygunsuz vaziyette yakaladığını söylüyor. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sas) bu durum karşısında; ‘madem böyle bir durum varsa bize şahit getir diyor. Şahıs şahit getiremeyeceğini çünkü o anda bu hadiseyi gördüğünde yanımda kimse olmadığını söylüyor. Efendimiz ise ‘bak sana iftira cezası uygularız’ şeklinde bir ifade kullandıktan sonra bir ayet nazil oluyor. Nur suresi 6. ve 9. ayet-i kerimede Allah (cc) bu durumu ifade ediyor. Böylesi durumlarda koca, dört defa üst üste ben ‘eşimi uygunsuz vaziyette yakaladım’ şeklinde yemin ediyor. Beşincide ise ‘eğer ben haksızsam Allah’ın laneti üzerime olsun’ diyor. Benzeri bir ifadeyi eşi de kullanıyor. Bu hadiseye İslam hukukunda Mülaane deniyor." 
Kaynak: internet