Kürtaja Hakkı İçin 343 Kaltağın Manifestosu Kürtajın Tarihi
343 Kaltağın Manifestosu
Hükümetin kürtaj konusunda getirmeyi planladığı kısıtlama, Fransa’nın 1970’li yıllarda bu konuyla ilgili şahit olduğu toplumsal mücadeleyi akla getirdi.
Kürtajı 1920’de yasaklayan, yasadışı kürtaj yaptıran bazı kadınları idam eden, 1942’de kürtajı “devlete karşı işlenen suç” kapsamına alarak bir bakıma vatana ihanete dönüştüren Fransa, bu konuya yaklaşımını Ocak 1975’te kabul edilen bir yasayla kalıcı olarak değiştirmişti.
Simone de Beauvoir yazdı
Kürtaj yasağını kaldıran bu yasanın kabul edilebilir hale gelmesi, 5 Nisan 1971 günü Nouvel Observateur dergisinde yayımlanan bir manifesto metnine dayanıyor. Ünlü kadın filozof ve yazar Simone de Beauvoir’ın yazdığı, aralarında aktris Catherine Deneuve, şarkıcı Brigitte Fontaine, yazarlar Marguerite Duras, Françoise Sagan, sinema yönetmeni Agnès Varda gibi isimlerin de yeraldığı 343 kadın tarafından imzalanan bu manifestoda kürtaj yasağına çok sert tepki gösterildi.
Cumhurbaşkanı faşist
Fransa’da her yıl bir milyon kadının yasadışı ve tehlikeli yolları kullanarak kürtaj yaptırdığının hatırlatıldığı metinde, imzacılar, “O bir milyon kadının içinde ben de varım” diyerek tarihe geçen bir sivil itaatsizlik örneği gösterdi. “Kürtaj serbestisi, eğer kazanabilirsem, benim için artık devlete, bir aileye ya da istemediğim bir çocuğa değil, kendime ait olabilmemi sağlayacak coşku verici bir savaştır” denilen yazıda, yasağın hâlâ mevcut olmasının nedeni olarak gösterilen, dönemin cumhurbaşkanı Georges Pompidou dahil önde gelen siyasetçiler ve hatta Papa bile “faşist” olarak nitelendirildi.
Büyük yankı uyandıran manifestonun hükümet nezdinde de sert tepkiye neden olması üzerine hicivli muhalefet dergisi Charlie Hebdo, “Kaltak Özel” mahreçli bir hafta sonraki sayısının kapağında, o dönemde yasaları delerek kürtaj yaptıranlara “fahişe” yakıştırması yapıldığı için, siyasetçilerin ağzından dökülüyormuşçasına, “Kim hamile bıraktı bu 343 kaltağı?” sözlerini kullandı. Bunun üzerine hareket, “343 Kaltağın Manifestosu” adını aldı. Daha sonra bu sayede giderek genişleyen kürtaj yasağı muhalefeti, 1975 yılının ocak ayında kürtaja yasak getiren yasanın iptalini sağlamış oldu... ayrıntılar için linki tıklayınız