Ekmeksiz diyet olmaz
Kilolarla birlikte sağlığımızı da yitirmemeliyiz. Zayıflama diyetlerindeki günlük diyetin toplam kalorisi ayarlanırken, diyetteki selüloz miktarının artırılması, günlük alınan sıvı miktarının ayarlanması gerekir. Ayrıca vücudun direncini yükseltmek için meyve, sebze, salata vs. miktarının ihmal edilmemesi önemlidir. Yavaş, fakat, istikrarlı, üstelik tekrar alınmayacak kilolar olarak verilmelidir.
Zayıflama diyetlerinde yapılan en büyük hatalardan biri, kulaktan dolma bir diyeti, kişinin kendinde uygulamaya çalışması. Zira zayıflama, büyüme, gelişme çağında olan kişilerde ayrı özellik gösterir, erişkinlerde (25-55 yaş arası) ayrı özelik gösterir. 50-55 yaş üzerindeki kişilerde ayrı özellik gösterir. Bunun için, diyet diye sunulan bir reçeteyi, herkes aynı anda uygulayıp aynı sonucu alacak diye bir şey düşünmek mümkün değil. Bu diyetlerde yapılan başka bir hata da, ekmek başta olmak üzere, kırmızı et vs. hiç yememek. Bu da diyetlerde bile, belli miktarda ekmeği mutlaka veriyoruz. Ayrıca diyetlerde beyaz etin (tavuk-balık) ağırlıklı olmasını vurguluyoruz.
Yeterli ve dengeli beslenme
Yedi tür besin grubunu içeren beslenme, dengeli beslenmedir. Bu besin gruplarını süt ve yoğurt grubu, peynir ve yumurta grubu, et, tavuk, balık grubu, sebzeler ve meyveler, kuru baklagiller, ekmekler ve yağlar olarak ayırıyoruz. Bu yedi tip besinin, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılaması için her öğünde mutlaka tüketilmesi gerekli.
Günde 1 saat yürüyün
Formda kalmak için en etkili spor hangisi Kesinlikle yürüyüş. Günde bir saat kadar yürüyüş yapılmalı. Düz yol yürüyüşü baldır bacak yağlanmaları ve selülitlerden kurtulmak için
birebir. Yürüyüş 1.5-2 ayda etkisini gösterir. Kişi aynı miktarda yemek yiyerek, fakat yürüyüş yaparak yılda 10 kilo verebilir. Ama bırakmamak şartıyla... Bırakıldığında vücutta adeta balon gibi kilo almalar görülür. Kişi diyetle 5-6 kilo vererek bir beden küçülürken, yürüyüş yaparak iki beden küçülebilir.
10 altın kural
1) Yemek yaparken ölçülerinizi küçültün. Daha az miktarda
yemek yapın.
2) Alışverişe gitmeden önce bir liste hazırlayıp listeye sadık
kalın.
3) Kendi siparişiniz olmayan yemekten yemeyin.
4) Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.
5) Artan yemekleri içi görünmeyen kaplarda saklayın.
6)Yemeğinize konsantre olun, yemek yerken televizyon
seyretmeyin, kitap gazete okumayın.
7) Şişmanlatıcı gıdaları kesinlikle evde bulundurmayın.
8) Tatlıya başlamadan önce biraz bekleyin ve hala gerçekten aç
olup olmadığınıza karar verin.
9) Her öğünde bol miktarda su için. (Günde en az 1.5 litre)
10) Bir şeyler atıştırmak istediğinizde sizi oyalayacak
uğraşlar bulun.
Nasıl daha az yersiniz?
Küçük porsiyonları tercih edin.
Küçük bir tabak kullanın.
Daha yavaş yemek yiyin.
Tam olarak doyduğunuzda değil, açlığınız geçtiğinde yemeği
bırakın.
Yemeğin servis tabağını masaya koymayın.
Yemek için küçük, salata için büyük tabak kullanın.
Yemeğe başlamadan önce 2 bardak su için.
Her kilo 8000 kaloriye eşit
1 kilogram= 8000 kaloridir. 1 kilo verebilmek için yemeklerle aldığınızın dışında 8 bin kalori daha yakmanız gerekmektedir. Buna göre, günlük kalori ihtiyacınız karşılamak için yemeklerle aldığınız enerjiyi 600 kalori azaltırsanız, haftada yarım kilo ve 6 ayda yaklaşık 13 kilo verirsiniz. lokumhekim.com