25 Eylül 2011 Pazar

Kök Hücreyle Kısırlık Ve Kanser Tedavisi


Kısırlık tedavisinde kök hücre umudu 
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, kök hücrelerin yüksek çoğalım potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Bu yüzden birçok rahatsızlığa karşı ciddi bir çözüm oluşturmaktadır. Kısırlık bunlardan biridir. Yapılan deneylerin kısırlığa karşı bir umut oluşturduğuna şahit olduk” dedi.

Karaöz, 28 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasında Sapanca'da yapılacak olan “1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi” öncesi The Ritz Carlton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, günümüzde, modern tıbbın güncel yöntemlerle kesin olarak tedavi edemediği bazı hastalıkların bulunduğunu bildirerek, bu tür hastalıkların kesin tedavilerinin sağlanması ve hasar gören hücre-doku veya organların biyolojik işlevlerini yerine koymanın ya da tamir etmenin mümkün olabileceğini söyledi.

Bu sürecin önemli biyolojik unsurunun kök hücreler olduğunu vurgulayan Karaöz, kök hücrelerin yüksek çoğalım potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Karaöz, şunları kaydetti:
“Bu hücreler, değişik hücrelere rahatlıkla dönüşebilmektedir. Bu yüzden birçok rahatsızlığa karşı ciddi bir çözüm oluşturmaktadır. Kısırlık bunlardan biridir. Yapılan deneylerin kısırlığa karşı bir umut oluşturduğuna şahit olduk. Son yıllarda erkeğe bağlı kısırlık oranı hızla artmaktadır. Alkol, sigara kullanımı, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak sperm bulunmayışıyla karakterize bu klinik sonucun şimdilik bilinen hiçbir tedavi yöntemi yoktur. Dünyada ilk kez kök hücrelerden sperm hücresi üreterek 8 adet canlı fare doğmasını sağlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Karim Nayernia, bu alandaki son deneyimlerini kongrede tartışacaktır. Ayrıca, göz hastalıklarında kök hücre, kardiyo-vasküler hastalıklarda kök hücre, plastik cerrahide kök hücre, plastik cerrahide kök hücre uygulamaları, kök hücreden dişi yumurta-insülin hücresi üretimi ve kanser tedavisinde kök hücre gibi başlıkları içeren oturumlarda da yurt dışı ve ülkemizden çok önemli araştırmacılar sunular yapacak.”

Karaöz, kök hücre, doku, organ mühendisliği ve gen tedavileri konusunda çalışan ve konuya ilgi duyan bilim insanları, genç araştırmacılar, hasta ve hasta yakınları ile bu alanda şimdiye kadar evrensel bilime önemli katkılar sağlamış temel ve klinik bilimcilerin bir araya gelmesini sağlayarak oldukça geniş kapsamlı paylaşım ve tartışma platformu oluşturacak olan bir kongre düzenlediklerini belirterek, kongrede 35'i yurt dışından olmak üzere 72 bilim insanın gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin klinik öncesi ve klinik verilerini anlatacaklarını ifade etti.

KANSER TEDAVİSİ
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Taga da kök hücrelerin kanser hücreleriyle savaşabildiğini ifade ederek, alınan kök hücrenin kanser olan bölgeye sevk edilmesiyle beraber sanki yangın varmış gibi müdahale ettiğini gördüklerini söyledi.

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi ortopedi uzmanı Prof. Dr. Işık Akgün de kıkırdak cerrahisiyle ilgilendiklerini belirterek, “Dünyada ilk defa kıkırdağın onarılmasıyla ilgilendik. Yaptığımız deneyler kıkırdağın da onarılabileceğini gösteriyor. Kireçleme diye bildiğimiz rahatsızlıklar bununla tedavi edilebilir” dedi.

Acıbadem İstanbul Hastanesi Labcell Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Ercüment Ovalı da kök hücrelerden ilaç üretiminin de yapılabildiğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Eray Çalışkan da riskli gebelikte ve tüp bebek uygulamalarında kök hücrelerin çöpe gitmesinin önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Atılan kök hücrelerin bir organ kadar önemli olduğunu söyleyen Çalışkan, kök hücre merkezi oluşturulması gerektiğini kaydetti. A.A