YGS Kitapçığının Şifresi, YGS Kitapçığının Şifresi FormüzüYGS Kitapçığının Şifresi Nasıl Hazırlandı, YGS Kitapçığında Şifreli Kitapçık, YGS Kitapçığının Şifresi, YGS Kitapçığının Şifresi Nasıl Çözüldü, YGS'de Sahtekarlık, YGS Kitapçığı Şifreli, YGS Soruları Şifreleri.
YGS’de gizli şifre iddiası/Abbas Güçlü
YGS’de gizli şifre iddiası/Abbas Güçlü
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 20’den fazla sorunun iki ayrı şifreye göre çok rahat çözülebildiği iddia edildi Birinci şifre: Cevap şıklarında yer alan sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Çakışan sayılar varsa doğru cevap o şık oluyor İkinci şifre: Bu şifrede küçükten büyüğe doğru sıralama zaten yapılmış oluyor ve doğru cevap daima “A” şıkkı çıkıyor
Pazar günü 1 milyon 700 bine yakın adayın katılımıyla gerçekleşen üniversiteye giriş birinci basamak sınavı YGS’de inanılması güç gizli şifreler ortaya çıktı. Bu çok basit gizli şifreyi bilen adaylar, hiçbir akademik donanıma sahip olmasalar da, en iyi üniversitelerin, en iyi fakültelerine girebilecek puan alabilecekler.
Şifre çok basit ve uygulandığı takdirde size kesinlikle doğru cevaba götürüyor. Özelikle çok kritik testolan Matematik ve Fen Bilimlerinde etkili oluyor ve Matematik’te neredeyse soruların tamamına yakınını kapsıyor.
Ve bu konuda tüm testleri kapsayan 3 farklı şifre söz konusu. İşte iddialar, örnekler ve yorumlar:
İşte 1. ve önemli şifre!
Milyonlarca gencin kazanmak için yıllarını feda ettiği, ailelerin de çocuklarının geleceği için varlarını yoklarını harcadığı YGS’de örneğin Matematik testlerinde, ÖSYM tarafından verilen seçenekleri küçükten büyüğe doğru sıralamanız yetiyor da artıyor.
Örneğin basına verilen ve ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan Matematik testinde 1. sorunun seçenekleri A)8, b) 10, C) 6, D) 4, E) 2 şeklinde.
Şimdi gizli şifre ile doğru cevabı bulmak için bu seçenekleri, 2, 4, 6, 8, 10 şeklinde küçükten büyüğe doğru sıralıyoruz ve sırası ile hemen üstteki seçeneklerin altına yazıyoruz. Daha sonra da bu beş seçenek içerisinde eşleşen rakama bakıyoruz. Birinci soruda eşleşen bu rakam 6. Yani doğru cevap C seçeneği. Aynı yöntemi diğer seçeneklere de uyguladığınızda, karşınıza akıllara durgunluk veren korkunç bir tablo çıkıyor. Bir soruda bile on binlerce kişinin yer değiştirdiği YGS’de 40 sorudan tam 17’sinde bu şifre ile doğru cevabı bulmak mümkün.
Bu yöntemle, Türkçe ve Sosyal testleri içerisindeki seçenekleri rakamsal sorularda da doğru bulmak mümkün.
Örneğin Türkçe 31. sorunun seçenekleri şöyle:
A) IV, B) V, C) III, D) II, E) I
Şimdi bu seçenekleri I, II, III, IV, V diye sıraladığınızda eşleşen III oluyor yani doğru cevap C seçeneği.
2. şifre 6 SORUDA?İŞLİYOR
Bir de ikinci şifre var ki o da kesin sonuç veriyor. Bu yöntemle çözülen tam 6 soru var. Böylesi durumlarda küçükten büyüğe doğru sıralama, zaten kendiliğinden yapıldığı için doğru seçenek hep A oluyor.
Örneğin 34. soruda olduğu gibi:
A)105, B)110, C)115, D)120, E)125
Tesadüf mü, özel yazılım mı?
Artvin’de Avukat Ayla Varan’ın dikkatini çeken ve dershane öğretmenleri ile Kamu-Sen yöneticilerinin titiz çalışmasıyla ortaya çıkan “şifreleme skandalı“, bir tesadüf mü yoksa bir yazılım kurnazlığı mı?
Yapılan ilk değerlendirmeler, özel bir bilgisayar yazılımı olmadığı sürece böylesi bir tesadüfün mümkün olmayacağı yönünde. Peki ÖSYM’nin bu yönde bir yazılımı olabilir mi?
Resmen olmasa bile bu işin teslim edildiği görevliler yapmış olabilirler. Zaten iptal edilen KPSSsoruları da yine bazı görevliler tarafından dışarı sızdırılmıştı.
Yine aynı şekilde bazı okullarda öğrencilerin haremlik, selamlık olarak ayrılması da yine bir yazılım ile gerçekleşmişti.
Bağımsız uzman bir heyet oluşturularak bu iddialar tek tek incelenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Şeffaflık yerine gizlilik tercih edilirse, bu sadece ÖSYM’nin başını ağartmakla kalmaz, çok daha derin ilişkileri gündeme getirebilir...
Soruların yeri değişiyor mu?
Bugüne kadarki sınavlarda, sorular aynı olmasına rağmen, soruların sıralaması değişiyordu. Örneğin A kitapçığında 5. sırada olan bir Matematik sorusu B kitapçığında 14’üncü sırada yer alıyordu. Ama şıkların yeri değişmiyordu. Bu yılki uygulamada nasıl bir yöntem uygulandığı ise bilinmiyor. Ama genel kanı, şıkların yerlerinin değişmediği yönünde...
Şimdi ne olur?
ÖSYM’nin bu konuda nasıl bir açıklama yapacağı çok önemli. Eğer daha önceki skandallarda olduğu gibi olayı örtbas etme yoluna giderse, çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Ama şu ana kadarki tespitler bile, kesinlikle sınavın iptalini gerektiriyor. Hem de hiç zaman kaybetmeden.
Ortada bir şifreleme olduğu kesinlikle belli. Ve böylesi bir şifreleme olduğuna göre, bu şifrelerin dışarı sızdığı da kesinlikle mümkün olabilir. Bu durumda da eşit koşullarda yarışma ilkesi bozulmuş olur ki, bu da sınavın iptalini gerektirir...
Özetin özeti: KPSS gibi bu da örtbas edilirse, kamu vicdanı derin yara alır.
ŞİFREYİ UYGULADIK, SORULARI BİR ÇIRPIDA ÇÖZDÜK
YGS’deki şifreyi anlama rehberi
YGS matematik testindeki cevap şıklarını kırmızı kalemle küçükten büyüğe doğru sıraladık. Eşleşen rakamı yuvarlak içine aldık. Yuvarlak içine aldığımız şıkkı cevap anahtarından kontrol ettik ve doğru cevabı bulduk. Tam 17 soruda bu şifre vardı! Ayrıca matematik testindeki cevap şıkları orijinalinde küçükten büyüğe sıralıysa... Bu kez de doğru yanıt (A) şıkkıydı. Bu şifre de 40 sorunun 6’sında çalışıyor. Yani bu şifreleri bilenlere 40 sorunun en az 23’ü garanti.
www.osym.gov.tr adresinden şifre sistemini kontrol edebilirsiniz.
ÖSYM'den şifreli kitapçık açıklaması
ÖSYM’den yapılan soru kitapçığı açıklamasında, "Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir" denildi.
ÖSYM’nin İnternet sayfasında konuyla ilgili yer alan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Basında ’YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.
ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ’adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkan tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ’tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir."
"BU ŞİFRELEME TESADÜF DEĞİL"
"Ortada bir sorun olduğu kesin. ÖSYM'nin inandırıcı bir açıklama yapması gerek" diyen Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü, şifre iddialarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"ÖSYM'nin bu açıklaması inandırıcı değil. Seçeneklerin yeri değişse dahi bu şifre uygulandığı zaman değişen birşey olmuyor. Formül geçerli olduğu sürece yine aynı sonuca ulaşılır. Bundan sonra ne olacak, kimse fikir sahibi değil. 1 milyon 700 bin kitapçık üzerinde aynı formülü uyguladığınız sürece seçenekleri değiştirseniz dahi cevaplara ulaşabilirsiniz. Bu sadece basına dağıtılan bir kitapçık değil; ÖSYM'nin internet sitesinde de aynı kitapçık var. Bu şifreleme tesadüf değil! ÖSYM, bu şifreleme işleminin neden yapıldığını açıklasın."
Abbas Güçlü bugünkü yazısında şifrenin nasıl çözüldüğünü şöyle açıklamıştı:
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 20’den fazla sorunun iki ayrı şifreye göre çok rahat çözülebildiği iddia edildi Birinci şifre: Cevap şıklarında yer alan sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Çakışan sayılar varsa doğru cevap o şık oluyor İkinci şifre: Bu şifrede küçükten büyüğe doğru sıralama zaten yapılmış oluyor ve doğru cevap daima “A” şıkkı çıkıyor. milliyet.com