22 Nisan 2011 Cuma

TEKEL İşçilerine Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefetten Dava Açıldı


111 TEKEL eylemcisine hapis istemi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Nisan 2010'da TEKEL işçilerinin 4/C statüsüne geçirilmelerini protesto için düzenlenen eyleme katılan ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda sendikacının da aralarında bulunduğu 111 kişi hakkında, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri” iddiasıyla dava açtı.
Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abdulvahap Yaren'in hazırladığı iddianamede, Tek Gıda-İş Sendikasının, TEKEL işçilerinin 4/C statüsüne geçirilmelerini protesto etmek amacıyla Ankara'da 1 Nisan 2010'da eylem organize ettiği ifade edildi.

Sendika yöneticilerinin, tüm illerden otobüsle Ankara'ya gösterici taşıdığı, “yasadışı” gösteriye valiliğin izin vermediği, Emniyet yetkililerinin bunu belirtmesine rağmen sendika yetkililerinin gösteri yapmak konusunda ısrarcı olduğu kaydedilen iddianamede, bu amaçla sabah saatlerinden itibaren Kolej ve Kızılay civarında gruplar halinde toplanan eylemcilerin, yolları kapatmaya ve gösteri yapmaya başladıkları anlatıldı.

Türk-İş Genel Merkezi ve çevresi ile diğer noktalarda toplanan gruplara sesli ikaz yapıldığı, grubu yönlendirenlere birebir ikazda bulunulduğu ifade edilen iddianamede, buna karşın göstericilerin eylemi saat 21.30'a kadar devam ettirdikleri, gruplar halinde şehrin merkezindeki cadde ve sokakları trafiğe kapattıkları kaydedildi.

Kızılay ve Kolej semtlerindeki birçok sokak ve caddenin göstericilerce işgal edilerek, ulaşımın engellendiği anlatılan iddianamede, göstericilerden Şükriye Ercan'ın, polis memurlarına yangın söndürme tüpüyle saldırdığı, fiziki saldırı sebebiyle polisin işlem yaptığı, sanıklardan Sami Evren ve Barış Çelik'in bu sebeple polise mukavemet ederek, Ercan'ı polisin elinden alıp kaçırdıkları ifade edildi.

Bir şüphelinin evrakının, yaşının küçük olması nedeniyle ayrılarak, Çocuk Suçları Soruşturma Bürosuna gönderildiği bildirilen iddianamede, 111 kişinin, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri” iddiasıyla 3 yıl 6'şar aydan 8'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

SANIKLAR
Sanıklar arasında CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, DİSK Genel Başkanı Tayfun Görgün, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, eski KESK Genel Başkanları İsmail Hakkı Tombul ve Sami Evren gibi çok sayıda sendikacı ile YSK'nın bağımsız milletvekili adaylığının iptaline karar verdiği Çiçek Otlu da bulunuyor.
Sanıklar, Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

"YARGILANMASI GEREKEN BİZLER DEĞİL ZORBALARDIR"
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 1 Nisan 2010’da TEKEL işçilerinin gerçekleştirdiği eyleme destek veren 111 kişi hakkında dava açmasını değerlendiren sendika yöneticileri, davaya tepki gösterdi. Sanıklar arasında yer alan sendika yöneticileri, “Yargılanması gereken bizler değil, o gün o eyleme engel olmaya çalışan zorbalardır” dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Nisan 2010’da TEKEL işçilerinin eylemine katılan 111 kişi hakkında, 3 yıl 6’şar aydan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Eylemcilerin, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri iddiasıyla açılan dava dilekçesinde, Sendika yöneticilerinin, tüm illerden otobüsle Ankara’ya gösterici taşıdığı, “yasadışı” gösteriye valiliğin izin vermediği, Emniyet yetkililerinin bunu belirtmesine rağmen sendika yetkililerinin gösteri yapmak konusunda ısrarcı olduğu belirtildi. İddianamede, bu amaçla sabah saatlerinden itibaren Kolej ve Kızılay civarında gruplar halinde toplanan eylemcilerin, yolları kapatmaya ve gösteri yapmaya başladıkları anlatıldı. Türk-İş Genel Merkezi ve çevresi ile diğer noktalarda toplanan gruplara sesli ikaz yapıldığı, grubu yönlendirenlere birebir ikazda bulunulduğu ifade edilen iddianamede, buna karşın göstericilerin eylemi saat 21.30’a kadar devam ettirdikleri, gruplar halinde şehrin merkezindeki cadde ve sokakları trafiğe kapattıkları kaydedildi.
TEKEL eylemine ilişkin olarak açılan davada sanık olarak yargılanacak olan Sendika yöneticileri davayı ANKA’ya değerlendirdi. Sendika yöneticileri açılan davada esas olarak kendilerinin değil, eylemin yapılmasına engel olmaya çalışanların yargılanması gerektiğini söyledi.

“DEVLET TERÖRÜ ESTİRİLMİŞTİ”
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, eylemin yapıldığı tarihte polisin işçileri Konfederasyon binasının önüne geçmelerini engellediğini söyleyerek, “Biz Ankara’da 78 gün süren TEKEL eylemini sonlandırdıktan sonra, orada bir basın açıklaması yapıp yöntemimizi belirleyeceğiz demiştik. Biz bin kişiyi geçmeyecek şekilde eylem yapmak istedik. Bizim konfederasyon önümüze geçmemize izin verilmedi. 10 bin polis ile adeta bir devlet terörü estirildi” dedi.
Kendilerinin demokratik haklarını kullanmak amacıyla orada toplandıklarını hatırlatan Türkel, “Biz demokratik bir hakkı kullanmak istedik. O gün işçiler kendi konfederasyonuna sokulmamıştır. Bu ülkede demokrasinin d’si var ise işçinin kendi konfederasyonuna gitmesine kimsenin engel olmaması gerekirdi. Bu konu ile ilgili dava açılmaması gerekirdi, ama savcılık açmış, biz de savunma hakkımızı kullanacağız” dedi.

“BİZ O EYLEMLERE SAHİP ÇIKMASAYDIK, ESAS O ZAMAN YARGILANMAMIZ GEREKİRDİ”
DİSK Genel Başkanvekili Tayfun Görgün açılan davayı ve hükümetin uyguladığı politikaları eleştirerek, “Bir yandan torba yasa ve kıdem tazminatlarının kaldırılmasına niyetlenilen bu süreçte bu türden davalar işçileri baskı altında tutmaya korkutmaya yönelik görünüyor. Türkiye’de 12 Eylül anayasalarını değiştirmeyen parlamentonun da bunda payı var. Sendika yöneticileri ve sendika aktivistleri işçilerle ilgili bir haksızlık konusunda eylem yapıyorsa ve bu dava konusu oluyorsa bunu değiştirmek gerekir. Şuan da iktidarda olan parti 9 yıldır iktidarda” dedi.
Bu konuda dava açan yargıçları kınadıklarını söyleyen Görgün, “Deniz feneri gibi davalar savsaklanırken bu davanın açılması bu çağda ayrı bir şeydir. Yapılan eylemde ortadadır. Davanın bu kadar uzun süre sonra açılması ya savsaklamadır, ya da daha büyük bir olasılıkla sendikaları bir baskı altında tutma, yandaş sendika yaratma çabasındandır. Biz o eylemlere sahip çıkmasaydık, esas o zaman yargılanmamız gerekirdi” diye konuştu.

“ESAS YARGILANMASI GEREKEN, O GÜN ANKARA SOKAKLARINI DARP EDENLERDİR”
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, o gün işçilerin sadece basın açıklaması yapmak için sokağa indiklerini söyleyerek, “Hatırlanacağı üzere 1 Nisan özelleştirme nedeni ile iş güvenceleri ellerinden alınan TEKEL işçileri konfederasyonları önünde bir basın açıklaması yapmak istemişti. O gün işçilerin basın açıklaması yapmak üzere yola çıkmasına ve konfederasyon önünde toplanmalarına engel olundu. Bu süreçte asıl yargılanması gereken geleceklerine sahip çıkan TEKEL işçileri ve onlarla beraber tepkilerini ortaya koymak isteyen eylemciler değil hukuksuzluğu gerçekleştirenlerdir. Biz o dönemde bu konuda KESK merkezli bir suç duyurusunda bulunmuştuk. O gün Ankara sokaklarını darp eden bu emri verenler esas olarak yargılanması gereken kişilerdir. Bu hukuksuz sürecin en kısa sürede sonuçlandırılması gerekir. Yoksa bu Türkiye manzarası herkesin canını acıtacaktır” dedi.


(anka-hürriyet)