16 Mayıs 2010 Pazar

Yılanların Hastaları İyileştirdiği Söyleniyor

Yılanların Hastaları İyileştirdiği Söyleniyor, doktor yılanlar ne kadar gerçek, yılanlar hastalıkları tedavi eder mi, Bayburt'lu köylülerin inanışına göre yılanlar çeşitli hastalıkları tedavi ediyor.

BAYBURT’un Kırkpınar Köyü'nde bazı hastalıkları iyileştirdiğine inanılan yılanlar, bu yıl da ortaya çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından şifa arayanlar Bayburt’a akın etmeye başladı.


Bayburt’a 40 kilometre uzaklıktaki Kırkpınar Köyü’nde her yıl boyları 30 santimetre ile bir metre arasına değişen yılanlar toprak altındaki yuvalarından yeryüzüne çıkıyor. Yaklaşık bir ay süreyle çevrede yaşayan ve yöre halkı tarafından sütle beslenen yılanların boğaz, baş, mide, bel, ayak ağrıları, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarını tedavi ettiğine inanılıyor. Ağrı olan bölgenin üzerine köylü kadınların yardımıyla yılanları koyan vatandaşların bazıları, köye kadar gelmelerine rağmen korkarak yılanlardan uzak duruyor.

Yöre halkının ‘doktor yılanlar’ adını taktığı, zehirsiz olan yılanları topraktan çıktıktan sonra sütle beslediklerini belirten Kırkpınar köylülerinden Mürvet Çelikkanat (49), “Seans başına 5 lira alıyoruz. Yılanların ne zamandır bölgede çıktığını bilmiyoruz. Yılanlar Mayıs ayı başında çıkar, bir ay sonra kaybolur. Gelen hastaların çoğu yılanlardan şifası buluyor” dedi.(milliyet.com.tr)

Başağrısı şikayeti ile İstanbul’dan gelen Songül Çelebioğlu, “Başım ve dizim ağrıyordu, yılanlara tedavi ettirmeye geldim. İnşallah şifasını bulurum” diye konuştu. Baş ve dizlerine yılanları koyarak şifa arayan vatandaşlar zaman zaman ilginç görüntüler oluşturdu.