24 Aralık 2009 Perşembe

Doğum İzni

Doğum izni 4857 sayılı İş Kanunun 74. maddesinin, “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlığı altında yer almaktadır.  Bu maddeye göre;
“Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.  İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.  Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

İşçinin  herhangi bir rahatsızlığı yoksa doğuma 8 hafta kalana kadar çalışabilir. Diğer bir ifadeyle hamile işçi doğuma 8 hafta kala doğum iznine çıkabilir.

Doğum yapan işçi doğumdan sonraki 8 haftanın dolmasından sonra, isterse  6 aya kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilir. İşveren 6 aylık ücretsiz izni vermek zorundadır.

Hamile işçi doktordan rapor alarak daha hafif işlerde çalışma talebinde bulunabilir. Bu durumda hamile işçi daha hafif işlerde çalıştırılır, fakat ücretinde bir indirim yapılamaz.

İşveren; işçinin hamileliği süresince belli aralıklarla doktor kontrolü için ücretli izin vermesi gerekir.
Doğum iznini kullanan işçinin iş  sözleşmesi feshedilemez.