14 Aralık 2009 Pazartesi

Cilt Yaşlanması Ve Ciltte Kırışıklıkların Nedenleri

İnsan cildi diğer tüm organlar gibi kronolojik olarak yaşlanır. Cilt diğer organlardan farklı olarak çevresel faktörlerin etkisiyle de yaşlanır.
Cilt yaşlanması kronolojik yaşlanma ve dış etkenlere bağlı çevresel yaşlanma olarak ikiye ayrılır.

1. İç etkenlere bağlı kronolojik yaşlanma

Zamanla olan yaşlanmadır. Genler ile planlanmıştır. Çevresel etkenler bu doğal sürecin hızlanmasına, artmasına veya erken başlamasına sebep olabilir.

2. Dış etkenlere bağlı çevresel yaşlanma

Serbest radikaller, güneşin zararlı ışınları, sigara, kirli hava, rüzgâr, mevsim geçişleri, makyaj gibi dış faktörler sonucunda oluşur.

Erken kırışıklıklar nasıl oluşur?

Doğal yaşlanma sürecine giren cilt, çevresel faktörlerin etkisiyle kırışmaya ve elastikiyetini kaybetmeye başlar. Kronolojik yaşlanmanın yanı sıra çevresel etkenler erken kırışıklıklara neden olur.

Erken kırışıklıklar, özellikle dudak çevresi, göz kenarı ve alın bölgelerinde oluşan mimik kırışıklıkları ve ince çizgilerdir.

Derin kırışıklıklar nasıl oluşur?

Hormonal değişiklik ve hormonal aktivitelerin yavaşlamasıyla cilt yaşlanması hızlanır. Cildin elastikiyetini sağlayan kolajen ve yağ doku zayıflar. Cildin nem tutma kapasitesi azalır. Ciltte sıkılık kaybı, incelme ve kuruluk gözlenir. Cildin doğal antioksidan sistemi yetersiz kalmaya başlar. Sonuçta ciltte derin kırışıklıklar oluşur.

Derin kırışıklıklar iki çeşittir; dinamik ve statik. Dinamik kırışıklıklar yüz kaslarının hareketleriyle gelişirler. Bunlar, göz etrafındaki kazayağı çizgileri, alındaki kaygı çizgileri ve kaşların arasındaki kaş çatma çizgileridir. Statik kırışıklıklar ise, kas hareketleri ile değişmezler.

Sarkma ve gevşeme nasıl oluşur?

Hormonal aktivitelerin yavaşlamasıyla 45 yaş sonrası cilt yaşlanması hızlanır. Cilt sıkılığını kaybeder, sarkma ve gevşemeler başlar. Bunlar yoğun olarak çene çizgisi, yanaklar ve göz kapaklarında gözlenir.