17 Aralık 2014 Çarşamba

Tahşiye Ne Demek Tahşiyeciler Kimdir Tahşiye Ne Demek

Tahşiye Ne Demek Tahşiyeciler Kimdir Tahşiye Ne Demek

Tahşiye ne demek
Arapça “tahşiye” kelimesinin TDK sözlüğünde dipnot yazma, çıkma yapma olarak geçiyor. Tahşiyeciler ismi ise Tufan Ergüder’in açıklamalarına göre Risale-i Nur kitaplarına haşiye yazmalarından ileri geldiğini belirityor. “Haşiye” kelimesi ise bir kitabı açıklamak için yazılan kitap ve dipnot anlamlarına geliyor. Tahşiyeci de böyle kitaplar yazan kişiye deniyor.

Tahşiye kimdir
TDK'ya göre tahşiye, dipnot ekleme, çıkıntı yapma anlamlarına geliyor. 

"Tahşiyeciler Grubu" kimdir
Fethullah Gülen'in 2009'da bir konuşmasında bahsettiği Tahşiyeciler; Nur hareketinin kolu ve liderleri 66 yaşındaki Mehmet Doğan'dır. Doğu'da Molla Muhammed olarak anılan Mehmet Doğan, Fethullah Gülen'in çeşitli fikirlerine karşı çıkışı ile bilinen bir emekli imam. Doğan, özellikle dinler arası diyalog olarak adlandırılan uluslararası projelere muhalefetiyle tanınıyor.

Tahşiyeciler grubu Nur Hareketi’nin bir koludur. Bu grubun Gülen karşıtı olduğu belirtiliyor. Ayrıca Tahşiyeciler grubunun ya da ‘Tahşiye Örgütü’nün El Kaide ile bağlantılı olduğu da iddia ediliyor. Eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Samanyolu TV’de Tahşiyeciler için şunları söyledi: “Biliyorsunuz 22 temmuzda operasyonlar silsilesi başlamıştı. 40 civarında polis hala cezaevindeler. Operasyonların da devam edeceği ifade edilmişti. Tahşiye soruşturmasına gelince bu grupta bir grup lideri var. El Kaide grubu bunlar ve silahlı mücadeleyi savunan bir grup. Ve ilk kez bir Nurcu grubunu selefileştirerek El Kaideleştirdiler, eskiden temelde Nurculuk’ta olan bir grup. Fakat daha sonra bu Molla Muhammet diyorlar. Aslında kitapları o yazmıyor ama Ruhname adlı kitabları var. Bu kitaplardan Üstad Bediüzzaman’ın Risale-i Nurlarına haşiyeler yazıyorlar açıklamalar yazıyorlar. Taşhiye ismi de oradan geliyor.”