2 Ekim 2013 Çarşamba

Fatih Sultan Mehmet'in Çocukları Fatih Sultan Mehmet'in Oğulları Ve Kızları

Fatih Sultan Mehmet'in Çocukları Fatih Sultan Mehmet'in Oğulları Ve Kızları, Fatih Sultan Mehmed'in Oğlu Şehzade Mustafa, Fatih Sultan Mehmed'in Oğlu II. Bayezid, Fatih Sultan Mehmed'in Oğlu Cem Sultan, Fatih Sultan Mehmed'in Kızı Gevher Sultan.

Fatih Sultan Mehmet'in Çocukları
Fatih Sultan Mehmet'in üç oğlu ve bir kızı vardı. Bazı kaynaklara göre iki de bilinmeyen kızı vardı. Çocukları; İkinci Bayezid, Şehzade Mustafa, Cem Sultan ve Gevher Sultan'dır. Oğullarının üçü de zehirlenerek öldürülmüştür.

Şehzade Mustafa
Veziriazam Mahmud Paşa'nın eşlerinden birine aşık olarak ilişkiye girmiş, Veziriazam Mahmud Paşa intikamını almak için Şehzade Mustafa'yı zehirleterek öldürtmüştür.

Şehzade Mustafa, Karaman Valisi olarak görev yaparken, Bor'da bir hamamda Ocak aylarında 1474 yılında zehirlenerek öldürülmüştür. Şehzade Mustafa öleceğini anlayınca lalasına ölümünden Mahmud Paşa'nın sorumlu olduğunu ve intikamını almasını vasiyet etmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet, Mahmud Paşa'yı elli gün zindana attırmiş, daha sonra Yedikule'de idam ettirmiştir.

II. Bayezid
Fatih Sultan Mehmed'in, Gülbahar Hatun'dan olan oğludur. Yavuz Sultan Selim'in de babasıdır. İkinci Bayezid, babası Fatih Sultan Mehmet öldükten sonra kardeşi Cem Sultan'ı devre dışı bırakarak tahta çıkmıştır.

Ömrünün sonlarına doğru oğulları arasında  taht mücadelesi başlamıştır. Yavuz Sultan Selim askerin yardımıyla babası II. Bayezid'i tahttan indirerek padişah olmuştur. 

II. Bayezid, tahttan indirildikten sonra, 20 gün kadar İstanbul'da kalmış, ömrünün kalan kısmını geçirmek üzere Dimetoka'ya gitmek için yola çıkmıştır. Ancak Dimetoka'ya varamadan oğlu Yavuz Sultan Selim Tarfından 26 Mayıs'ta yolda zehirlenerek öldürülmüştür.  

Cem Sultan: 
Fatih Sultan Mehmet'in Çiçek Hatun'dan olan en küçük oğludur. Babasının ölümünden sonra tahta çıkmak için kardeşi II. Bayezid ile savaşmıştır. Rodos şövalyeleri tarafından kandırılarak esir edilmiştir. Fransa'da zehirlenerek öldürülmüştür.

Gevhen Sultan 
Gevher Sultan, (Gevherhan Sultan) II. Mehmed'in Gülbahar Hatun'dan olan tarihte bilinen tek kızıdır. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Uğurlu Mehmed Bey'le evlenmiştir.

Sivas beylerbeyine atanan Uğurlu Mehmed Bey'in öldürülmesi üzerine İstanbul'a dönmüş, geri kalan ömrünü hayır işleri ile geçirmiştir. Oğlu  Göde Ahmed 1497 yılında  Akkoyunlu hükümdarı olmuştur.