18 Eylül 2013 Çarşamba

Kanuni Sultan Süleyman Saruhan Sancakbeyliğine Hangi Şehzadeyi Atadı

Kanuni Sultan Süleyman Saruhan Sancakbeyliğine Hangi Şehzadeyi Atadı 
Saruhan Sancakbeyliği (Manisa), padişah adayının görev yaptığı yer olarak kabul edilirdi. Kanuni Sultan Süleyman'ın en büyük oğlu Şehzade Mustafa, 1533 -1541 arasında Saruhan Sancakbeyliğinde veliaht şehzade  olarak görev yaptı.

Şehzade Mustafa 16 Mayıs 1541’de Amasya Sancakbeyliğine atandı. Saruhan Sancakbeyliğine ise kardeşi Şehzade Mehmed getirildi.

Şehzade Mustafa'nın Saruhan Sancakbeyliğinden alınarak Şehzade Mehmet'in getirilmesi  halk ve askerler arasında huzursuzluk yarattı. Kanuni Sultan Süleyman doğu topraklarının güvenliği için Şehzade Mustafa'nın Amasya'ya gönderildiğini ve veliahtlığının devam ettiğini açıkladı.

Ancak, Saruhan Sancakbeyi Şehzade Mehmet beklenmedik bir şekilde hastalanarak 1543’te öldü. Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Mehmet'in yerine Saruhan Sancakbeyliğine Şehzade Selim'i getirdi. Şehzade Mustafa ise 1549 yılında Konya Sancakbeyliğine atandı.

Şehzade Mustafa, 32 yıl veliahtlık yaptı. 6 Kasım 1553 tarihinde Konya'da babası Kanuni Sultan tarafınan boğdurularak öldürüldü.