8 Mayıs 2013 Çarşamba

Maşuki Kimdir İsmail Maşuki Kimdir Maşuki'nin Hayatı Maşuki Ve Müritleri Neden İdam Edildi


İsmail Maşuki Kimdir
İsmail Maşuki (d. Aksaray(il) 1508-ö. İstanbul 1528), Türk Tasavvuf tarihinde "Oğlan Şeyh" diye de bilinen, Bayrami-Melami tarikatından sufi büyüğü.
Konu başlıkları

Hicri 914 tarihinde, Anadolu Aksaray'ında doğmuştur. Babası Pir Ali Sultan'ın vefatından sonra tarikatın başına kendisi geçmiştir. İstanbul ve Edirne'de kendisine pek çok mürid kazanmıştır.

Gölpınarlı'nın aktardığı bir rivayete göre Maşuki, müritlerine bazen "Allah, Allah" zikri yerine "Allahım, Allahım" dedirtirmiş. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle oniki öğrencisiyle birlikte padişahın yanına gelen İsmail Maşuki, padişahın önündeki sorgulamasında Vahdet-i vücud'a dair görüşünde ısrar etmiş ve Şeyhülislam İbn Kemal'in fetvasıyla öğrencileriyle birlikte Sultanahmetteki At Meydanında idam edilmiştir.

Müritlerinden Irakizade Hasan Efendi idam edildiği yere bir mescit yaptırmış ve Oğlan Şeyhin idam edildiği yere de şehitlik (meşhet) yaptırılmış ve parmaklıkla çevirmiş, daha sonra da aynı yere sembolik olarak bir kabir yaptırılmıştir. Ancak mescit daha sonra yanmıştır. Kaynak:tr.wikipedia.org