23 Ekim 2011 Pazar

Van'da 7.2 Büyüklüğünde Deprem Oldu Erciş'te Yoğun Hasar Meydana Geldi


Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem 
Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre, Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde özellikle Van'ın Erciş ilçesi ve çevresinde yoğun hasar meydana geldiği öğrenilirken bölgede artçı depremler sürüyor.

Kandilli, depremde ölü sayısının bin civarında olduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkezi Van'ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem saat 13.41'de meydana geldi ve 29 saniye sürdü.

Reuters haber ajansı ise, ABD kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde depremin büyüklüğünü 7.6 olarak açıkladı

Rasathane yetkililerinin ifadelerine göre depremin yoğun yaşandığı ve en ciddi hasarın gerçekleştiği yerler Özalp, Muradiye ve Erciş ilçeleri olarak açıklandı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Van kent merkezinde 10 binanın yıkıldığını açıkladı.

Kızılay'ın yerel ekipleri tarafından yapılan açıklamaya göre Van'ın Erciş ilçesinde 25 apartman ve bir öğrenci yurdunun yıkıldığı öğrenildi.

Gelen bilgilere göre Zeynel Caddesi, Van Yolu Caddesi, Alkanat Caddesi ve Kışla Caddesi üzerinde bulunan binalar büyük hasar gördü. Ayrıca, deprem sebebiyle 130 kişi kapasiteli özel bir öğrenci yurdu ile İmam Hatip Lisesi’nin eski binası da yıkıldı.

Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, ilçede çok sayıda bina yıkıldığını belirterek acil yardım beklediklerini söyledi.

Çok korkunç bir sarsıntıyla kendilerini dışarı attıklarını kaydeden Arapoğlu, "Şu anda çok sayıda bina yıkılmış ve çok sayıda ölü var. Ölü ve yaralı sayısı belli değil. Anlatılacak gibi değil, her yer toz duman içerisindeydi. Binalar yıkılmıştı. Hastaneler çok yoğun. Araç sıkıntısı çekiyoruz. Acil yardım bekliyoruz. Çevre illerden çok acil yardım bekliyoruz.

Şehir merkezinde bile çok yıkıntı olduğuna göre köylerde bu sayı çok fazladır. Çok acil çadır, sağlık ekibi ve kurtarma ekibi istiyoruz.İmkanlarımız kısıtlı. Fazla ambulansımız yok. Bir tane hastanemiz var, o da hasarlı şu anda. Sağlık ocakları da yeterli değil. Çünkü çok sayıda yaralı ve ölü var" dedi.

Deprem sebebiyle Erciş Devlet Hastanesi karşısında bulunan binalardan bazılarının da yıkıldığı belirtildi.

Van Havalimanı, hasar gördüğü için ulaşıma kapandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nin de depremden hasar gördüğü ve hastaların tahliyesine başlandığı açıklandı.

Deprem çevre illerde de hissedildi
Deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

Van'da büyük bir yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 4 artçı meydana geldi. 4.6 ile 5.5 büyüklüğündeki artçı depremler ildeki paniğin devam etmesine neden oluyor.

Van'da meydana gelen depremin ardından çok sayıda bina yıkılırken, halen ölü ve yaralı sayısına ilişkin resmi bir bilgiye ulaşılamadı. Bölgede bulunan vatandaşlar çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu ifade ederken, depremin meydana geldiği 13.41'den sonra kısa aralıklarla 4 ayrı artçı deprem meydana geldi.

Van Tavanlı merkezli depremin ardından meydana gelen artçı depremlere ilişkin bilgi veren Kandilli Rasathanesi, şiddeti 4.6 ile 5.5 aralığında olan depremlerin merkez üslerinin Ilıkaynak, Gedikbudak, Kurubaş ve Halkalı ilçeleri olduğu ifade ettiler.

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki yurttaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı.

Van'da büyük bir yıkıma neden olan depremin hemen ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Van'a hareket edeceği öğrenildi.

Bölgedeki yardımları organize etmek için Van'da kriz merkezi kurulacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, "Devletin tüm kurumlarının alarma geçirdik. Bölgeye yardım için ilde kriz merkezi de kurulacak" dedi.
Atalay ile birikte Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Van'a hareket etti.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, programlarını iptal ederek deprem bölgesi Van'a hareket etti. Bölgeye yardım etmek için bütün belediyelerini teyakkuza geçirdiklerini belirten Demirtaş, bölge halkına da duyarlılık çağrısı yaptı.

Demirtaş'a BDP Van Milletvekili Adil Kurt ve Hakkari'nin BDP'li belediye başkanları da eşlik ediyor.

Aldıkları bilgilere göre enkaz altında çok sayıda vatandaş bulunduğunu belirten Demirtaş, "Nasıl bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz. Özellikle Erciş bölgesinde bazı köyler ile Van'ın bazı mahallelerinde büyük hasar olduğu bilgisi ulaştı elimize. Enkaz altında insanlarımız var. Biz bölgeye gidiyoruz. Her türlü duruma hazırlıklı olmaları için bütün belediyelerimizi teyakkuza geçirdik. Bizden gelecek haberlere göre hareket edecekler" dedi. Demirtaş, bölge halkına da duyarlılık çağrısında bulunarak, "Halkımızda bu felaket karşısında elindeki bütün imkanları seferber etmek için hazırlıklı olmalıdır. Gün dayanışma günüdür" çağrısında bulundu.