10 Ekim 2011 Pazartesi

Kadına Yönelik Şiddet AKP İktidarı Döneminde Arttı

Kadına şiddet AKP ile arttı 
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda daktilograf olarak çalışmakta iken aynı kurumdaki amirinin cinsel tacizine uğrayan Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası üyesi N. K’nin mağdur olduğu davanın 2. duruşması Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Konun mahkemeye intikal etmesi, ses ve telefon kayıtlarının çözümü mahkemece bilirkişilere yaptırılması üzerine mağdur N.K, bakanlığa bildirilmeden usulsüz olarak Valilik oluru ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmişti.

KIZI DA SALONDAN ÇIKARILDI
Basına ve halka kapalı olarak görülen duruşmada hakim N.K’nin kızını da salondan çıkardı. Delilerin uygun toplanmadığı için davanın reddini isteyen sanık avukatlarının talebini reddeden duruşma hakimi, ses kayıtlarının bilirkişilerce dinlenilmesi için davayı 15 Aralık 2011 tarihine erteledi.

Dava sonrasında Çanakkale Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştiren Kültür Sanat Sen üyeleri tacize, "tecavüze son" sloganları attılar. Kültür Sanat Sen İstanbul Şube Başkanı Haluk Tolga İlhan’ın okuduğu basın metninde 2011 yılında kadınlara yönelik cinsel taciz ve ölümle sonuçlanan şiddet olaylarında büyük bir artış olduğu vurgulandı.

'DURUMDAN AKP SORUMLU'
“Kadınlara dayak yemelerini salık veren, böylelikle sorunların çözüme ulaşacağını söyleyen Bursa Müftülüğü’nün ifadeleri, Ankara’da öldüresiye dayak yiyen Aysel’i “Sen imam nikahlısın 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında mahkemece tedbir kararı veremeyiz, mevcut kanuna göre karar veriyoruz” diyerek kaymakama yönlendiren savcılık yetkilileri, “Polisten önce imama gidilsin” diyen Din-Bir-Sen gibi kurumların ifadeleri bu durumu kanıtlar niteliktedir” diyen İlhan, Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı getiren AKP hükümetinin bu durumdan sorumlu olduğunu belirtti.

N.K’YE USULSÜZ GÖREVLENDİRME
İlhan üyeleri olan N.K’nın yaşadıklarına dair de şunları kaydetti:
“Bu yaşam koşullarının zorluğu altında çocuğunun eğitimi için bir şehirden bir şehre göç etmek zorunda kalan üyemiz geldiği ilk günden itibaren amirinin her türlü mobbing ve cinsel tacizine maruz kalmış, tepkisini gösterdikten sonra amiri mevkisini kullanarak çalışma arkadaşlarını ona düşman etmiş, kışkırtmış ve sonunda iş aynı iş yerinde çalıştığı bir erkek arkadaşından dayak yeme boyutuna kadar gelmiştir. Dayak öncesinde de aynı kişiden kötü muamele görmüş, yalnız tüm şikayetleri kulak arkası edilmiş, yazılı şikayet etmesine bile izin verilmemiştir. Konunun mahkemeye intikal etmesi, ses ve telefon kayıtlarının çözümünün bilirkişilere yaptırılması üzerine üyemiz bakanlığa bildirilmeden usulsüz olarak Valilik oluru ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmiştir.”
İlhan, Kültür Sanat Sen olarak davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını duyurdu.

ESRA KOÇAK - ANKARA