17 Eylül 2011 Cumartesi

Işıkta Uyumak Obeziteye Neden Oluyor


Işıkta uyumak obezite belirtisi

Yeni bir araştırmaya göre gece ışıkları açık bırakarak uyumak obeziteye neden olabiliyor.

Kilo artışının sebebi gece-gündüz döngüsünün yemek zamanlarını belirlemesi ve ışıkta uyunduğunda bu döngünün bozulması olabilir.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamları 3 grup fare üzerinde incelemeler yaptı. Birinci grup 16 saat standart ışığa ve 8 saat karanlığa maruz bırakıldı. İkinci grup 16 saat standart ışığa ve 8 saat loş ışığa maruz bırakıldı. Son gruba ise 24 saat kesintisiz bir şekilde ışık verildi.

Fareler yemek yemeleri için serbest bırakıldılar ve 8 hafta boyunca gözlemlendiler. Gözlemler sonucunda düzenli bir şekilde 8 saat uyuyan farelerde en az kilo artışı görüldü. Tüm fareler eşit miktarlarda besin tüketti.

Bilim adamları bu araştırmanın takibinde normal beslenme zamanlarını sağladılar. Bu şartlar altında farelerin kilo almadığı görüldü.

Tüm bu bulgular neticesinde bilim adamları kilo problemlerinin uyku düzeniyle yakından ilintili olduğu kanısına vardı. Açlık sensörleri ışıkla tetikleniyor ve bu nedenle uyku düzeni olmayan kişiler daha fazla yemek yemeye meyil ediyor. Beyindeki açlık merkezi, ışıkla uyuyan kişilerde daha fazla aktive ediliyor. Bu nedenle sürekli açlık hissi yaşanıyor.