18 Ağustos 2011 Perşembe

Türkmenistan Fethullah Gülen Cemaatine Bağlı Okulları Kapattı


Cemaat, Türkmenistan'a sızamayacak 
Türkmenistan'dan ülkede faaliyet gösteren Fethullah Gülen Cemaati'ne bağlı okullara büyük darbe vurdu. Aşkabat yönetiminin, ülkenin idari ve kültürel yapısına sızmaya çalışıldığı ve okullardan seçilen başarılı gençlerin ABD için casusluk yapmak üzere devşirildiği gerekçesiyle "Türk Okulları" adıyla faaliyet gösteren Gülen Cemaati'nin okullarını kapattığı açıklandı.
Öğrencilerin Türk milliyetçiliği ve Osmanlı hayalleriyle kandırılarak tuzağa düşürüldükleri oysa CIA için yetiştirildikleri belirtilirken, söz konusu Gülen okullarının eğitim çalışmalarının yanı sıra hedef ülkelerde öğrencileri hedef ülkelerde anahtar mevkilere atamak için rüşvet bile verdiği ifade edildi.

Aşkabat, Nur Cemaati’nin 1990'dan beri bu ülkede faaliyet yürüten tüm Türk okullarının faaliyetini askıya alırken, okullardan sadece Başkent Aşkabat’taki Mustafa Kemal Atatürk Okulu’nun, öğrencileri eğitimlerini tamamlayınca dek faaliyetini sürdürmesine izin verdi.

Kapatılan Gülen okullarının tamamı normal okullara dönüştürülecek. Türkmenistan’daki bir Türk üniversitesi için de aynı yönde karar alındığı belirtildi.

İLK KAPATAN ÖZBEKLER OLDU
Orta Asya ve Kafkaslar’da Gülen okullarını ilk kapatan Özbekistan oldu. Okulların dini propaganda yaparak Özbek halkının birliğine aykırı davrandığı, bu okullardaki öğrencilerin Amerika’nın amaçlarına hizmet ettiği gerekçesiyle ülkedeki cemaat okulları kapattı.

Devlet Başkanı İslam Kerimov 1999’da kendisine yönelik suikastın arkasında cemaat okullarının olduğunu açıklayarak okullara baskın düzenledi. Bu tarihte dini örgüt ve cemaatler, ile bu cemaatlerle ilgili faaliyet yürütmek kanunlarla yasaklandı.

Özbekistan Mart 2011’de de din propagandası yapmak, ülkede dini örgüt kurmak suçlamasıyla Gülen’e yakın ülkedeki 50’nin üzerindeki Türk şirkete baskın düzenleyerek kapattı. Kapatılan şirketlerin arasında “Turkuaz Global ” şirketi de bulunuyordu. Şirketin çalışanları tutuklanarak, gözaltına alınmış ve mallarına el kondu.

Türk şirketlerinin Pantürkizm, dini propaganda, Nurculuk, Süleymancılık gibi faaliyetleri yürüttüğü ve Özbek halkının yaşam şeklinin değiştirmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

RUSYA 2006’DA UYANDI
Nur Cemaati'nin Rusya’daki faaliyetleri ise 2001’de mercek altına alındı. Gülen'e ait okullardaki faaliyetleri dikkatle izleyen Rus gizli servisi FSB, bu okullarda Rusya’nın ulusal güvenliğine aykırı eğitim ve öğretim yapıldığını ortaya çıkardı. Bu okullarda çalışan öğretmenlerin, ABD ve İngiltere adına ajanlık yaptığı, Türk cumhuriyetlerinde bazı darbe girişimlerine karıştığı, yine bu ülkelerde patlak veren bazı iç karışıklıklarda rol oynadığını saptadı.

Bunun üzerine harekete geçen Rus yetkililer, Tataristan'da 8, Başkurdistan'da 4, Karaçay-Çerkes, Yakut-Saha, Astrahan ve Dağıstan'da birer olak üzere toplam 16’ı okulu kapattı. Onlarca öğretmeni sınır dışı etti. Gülen'in Rusya'daki temsilcisi Tolerans Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Şirin'in 2003’ten bu yana ülkeye girişi yasaklandı. BirGün

Gülen’in Orta Asya’daki okulları
Gülen cemaatine bağlı olarak Azerbaycan'da bir üniversite, 9 lise ve bir ilkokul, Nahçıvan'da 3 lise, Kazakistan'da 27 lise ve bir ilkokul, Kırgızistan'da 11 lise, Türkmenistan'da bir üniversite, 16 lise ve bir dil merkezi, Tacikistan'da 5, Rusya Federasyonu’nda ise onlarca okulu bulunuyor lise faaliyet gösteriyor. Gülen cemaatinin Özbekistan'daki okulları ise 1999 ve 2000 yıllarında kapatılmıştı. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov , kendisine yönelik suikasta adı karışanlardan bazılarının Gülen cemaatine mensup olduğunun anlaşılması üzerine, bu okulların kapatılması emrini vermişti.