21 Ağustos 2011 Pazar

Bilimsel Gerçeklere Dayanmayan Kişisel Gelişim Kitaplarına Dikkat


Kişisel gelişim kitaplarına dikkat
Psikologlar,'Bu kitaplar birçok kişiye umut dağıtıyor, ama birçok kişinin hayatını mahvedebilir' dediler Uzmanlar bilimsel gerçeklere dayandırılmadan sadece kişisel deneyimlerden yola çıkılarak yazılan kişisel gelişim kitaplarının insan hayatına beklenilenin aksine olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulunuyor.
BİLİMSEL GERÇEKLERE DAYANDIRILMIYOR
İngiliz Daily Mail gazetesi, konuyla ilgili olarak Prof. Timothy Wilson'un uzman görüşlerine yer verdi. Wilson'un kişilerin yılda milyonlarca satan bu kitapları hayatları üzerinde büyük değişimler yapacağı beklentisiyle okuduklarını, ancak sonuç başarısız olduğunda kendini suçlayan bir kitlenin ortaya çıktığını ifade etti. Sözü edilen kitaplara yönelerek kişileri sorunlarının çözümü ile ilgili işe yarayacak gerçek tedavilerden uzaklaştırdığını ifade eden Wilson, kişisel gelişim kitaplarında sözü edilen yöntemlerin çok azının doğruluğunun bilimsel olarak ispatlandığını iddia etti.

Bu kitapların piyongo biletleri gibi kişilere az para ile büyük umutlar dağıttığını belirten Wilson, kişilerin problemlerini çözmek için bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış daha gerçekçi yardımlar almalarının daha doğru olacağını söyledi. Bu kitaplara başvurulacaksa gerçekten bilimsel sonuçlara dayandırılarak yazılan kitapların tercih edilmesinin faydalı olacağını ifade eden Wilson, bilimsel olarak sonuçları tesipit edilmiş mutluluğa götüren 3 yöntemi ise şöyle tarif ediyor.

ÇÖZMEK İSTEDİĞİNİZ KONU HAKKINDA HER GÜN 15 DAKİKA YAZIN
'Şuanda hayatınızda canınızı sıkan birkaç aydır sürekli üzerinde düşündüğünüz bir konu var mı? Bu probleminiz hakkında günün sonunda ve sizi kimsenin rahatsız etmediği bir ortamda 15 gün hiç ara vermeden arka arkaya yazın. Probleminiz konusunda düşünce ve duygularınızı yazmanız sorununuzu analiz etmenize yararken bu sonuç duygularınız ve konuya yaklaşımınızın değişimine yol açacaktır'.

GERİYE GİDİN VE NEDEN DİYE SORUN
'Geriye gidip, neden?', sorusunu sormak insanların geçmişte yaşadığı ve beraberinde getirdiği bir sorunu görmesini sağlayabilir. Gözlerinizi kapatın ve geçmişte yaşadığınız benzer olayı kafanızda canlandırın. Kendinizi olayın dışına alın ve neler olmuş olduğuna dışarıdan bakın. Kendinizi olayın içinde izleyin. Şimdi aynı şeyin en başından tekrar başınıza geldiğini canlandırın ve yine kendinizi olayın dışına alıp karşıdan izleyerek duygularınızı anlamaya çalışın. Olayı yaratan esas sebepler ve nedenler neler?

AMAÇLARINIZA SARILIN
"Herşey boş ve anlamsız görünmeye başladığında kendimize hayatımızdaki en önemli şeyin ne olduğunu hatırlatın. Birçok kişi için ailesi çok önemlidir ve herzaman ailemiz için daha iyi şeyler yapabileceğimiz yollar vardır. Bazı kişiler hobilerine veya mesleklerine amaç olarak sarılır. Sizin için hangisi ön plandaysa onun için harekete geçin".

POZİTİF OLUN
"Bazılarımız karamsar bir kişiliğe sahip olabiliriz. İşimizi kaybetmiş ve ilişkilerimizde yaşadığımız sorunlarla başetmek zorunda kalabiliriz. Ancak, yaptığımız şeylere olumlu yaklaşmak, pozitif olmak, gönüllü işlerde çalışmak, insanlarla ilişki kurmak yaşadığımız sorunlara daha gerçekçi yaklaşmamızı ve daha mutlu olmamızı sağlayacaktır".

İngiltere'de kitap satışlarında son yıllarda yüzde 1 düşüş yaşanırken, kişisel gelişim kitaplarının piyasasında yüzde 25'lik bir atış yaşandı. Yine İngileter'de son beş yılda yayın evlerinin kişisel gelişim kitaplarından sağladığı gelir 60 milyon sterlin iken ABD'de bu rakam 6 milyar sterline ulaştı.