17 Haziran 2011 Cuma

Dünya Kış Uykusuna Giriyor


Dünya Kış Uykusuna Giriyor

GÜNEŞ SÖNÜYOR DÜNYA BUZUL ÇAĞINA GİRİYOR

Buzul çağı kapımızda mı Amerikalı astronomlara göre Güneş beklenmedik şekilde uzun sürecek çok zayıf bir faaliyet dönemine girdi.

Buzul çağı kapımızda mı?
Amerikalı astronomlara göre, Güneş beklenmedik şekilde uzun sürecek çok zayıf bir faaliyet dönemine girdi.

Bu durumun dünyanın iklimini etkileyebileceğini belirten bilim adamları, güneşin uzun bir süre sükunet dönemine girdiğinin işaretleri olan, üzerindeki lekelerde belirgin bir azalma ve kutuplarına yakın bölgelerdeki faaliyetlerinde yavaşlama gözlemlediklerini belirttiler. 

Bu alanda üç ayrı araştırma yapan ABD'nin Ulusal Güneş Gözlemevi ve Hava Kuvvetleri Laboratuvarı'nda görevli bilim adamları, Güneş'te 2008'de başlayan şu anki döngünün, yüzeyindeki lekelerin sayısı, içindeki faaliyeti, görünen yüzeyi ve tacıyla azami düzeye ulaşmasından, bundan sonraki döngünün çok yavaş olacağını düşündürdüğünün altını çizdiler. 

Araştırmalardan birine başkanlık eden Ulusal Güneş Gözlemevinin direktör yardımcısı Frank Hill, ''Eğer yanılmıyorsak, Güneş'in şu anki döngüsü uzun yıllar sürecek yavaşlama dönemi öncesindeki son azami faaliyeti'' diyerek, bu olguyu ''beklenmedik ve alışılmadık'' olarak niteledi ve bunun uzayın keşfinden dünyanın iklimine kadar çok sayıda konuyu etkileyeceğini belirtti.

Geçmişte, Güneş'in uzun dönem zayıf manyetik faaliyete girdiğinde, Dünya'da da soğuma ve buzullaşma görülmüş, bu dönemler boyunca atmosfer soğumuş ve iletişim sistemlerini bozacak şekilde atmosferin büzülmesine ve kutuplarda manyetik fırtınalara yol açmıştı. 

Amerikalı bilim adamları, birbirinden tamamen ayrı üç gözlemin de aynı sonuca işaret ettiğini ve Güneş üzerindeki leke döngüsünün bir kış uykusu dönemine girilmekte olabileceğini gösterdiğini söylediler. 

Güneş üzerindeki lekeler her 11 yılda bir (bir döngünün süresi) artıyor veya azalıyor, iki döngünün sonunda manyetik kutuplar yer değiştiriyor. 

Ancak bilim adamları, Güneş'in faaliyetlerindeki bu azalmanın, Güneş üzerinde hiç leke görülmediği 1645'ten 1715'e 70 yıl süreyle Avrupa'nın küçük bir buzul çağı yaşadığı dönemin ikincisine yol açıp açmayacağını kesin olarak bilmiyorlar. 

Avrupalı araştırmacılar, Güneş'teki faaliyetlerin önemli biçimde azalmasının bile dünyada insanın neden olduğu karbondioksit salımının yol açtığı ısınmayı telafi etmeyeceğini belirterek, hesaplarına göre, geçmişte Avrupa kıtasının yaşadığı mini buzul çağında sıcaklıkların 0,3 santigrat derece düştüğünü, BM uzmanlar komisyonunun ise yüzyıl sonuna dek sıcaklık artışı öngörüsünün 3,7 ile 4,5 santigrat olduğunu vurguluyorlar.

Küresel ısınma, küresel muammaya dönüştü... Zihinlerdeki soru: Küresel ısınma mı, buzul çağı mı?

Bilim insanlarının bu açıklamaları kafaları iyice karıştırdı. Şimdi herkes soruyor, "Hangisine inanalım?" Küresel ısınma son yılların en çok tartışılan konusu oldu.

Dünya, küresel ısınmanın farkına 1970lerde vardı ancak iddialar o yıllarda fazla ilgi görmedi. Ama 1985 yılında ozon tabakasındaki deliğin tespit edilmesi, bir anda tüm dikkatleri buna çevirdi.

Konuya Birleşmiş Milletler el attı, komisyonlar kuruldu. Yıllar süren araştırmalar sonucu, küresel ısınmanın dünyayı tehdit eder boyutlara ulaştığı açıklandı. İnsan yapımı sera gazı salımının devamı halinde, dünyayı büyük felaketlerin beklediği söylendi.

Yeni Görüş; Mini Buz Çağı Dünyayı Etkileyecek
Bilim insanları, geçen haftalarda ise yeni bir görüş ortaya attı. Bu görüşe göre, mini buz çağı dünyayı etkileyecekti. Bu açıklama kafaları karıştırdı. Ama Türk bilim insanlarına göre açıklamalar arasında çelişki yok. Öyle ki, ünlü İngiliz iklim bilimci Profesör Mojib Latifin son araştırması, küresel ısınma görüşüyle birebir örtüşüyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ecmel Erlat şunları söylüyor:
"Avrupa mini bir buzul çağına giriyor açıklaması aslında bizim küresel sıcaklık artışı ile çelişmeyen bir açıklama. Yani Latifin çalışması aslında küresel sıcaklık artışının devam ettiği ancak önümüzdeki 10 veya 20 yıl içeresinde Avrupanın biraz daha sert kışlar geçireceği yönünde. Yani mevcut küresel sıcaklık artışıyla çelişen bir açıklama ile karşı karşıya değiliz."

Bilim insanları mini buz çağının Türkiyede etkili olmayacağını da belirtiyor:
Bizim içinde bulunduğumuz Akdeniz kuşağında daha ılık ve yağışlı bir dönem bekleyebiliriz... Ilık ve yağışlı kış mevsimleri yaşamaya devam edeceğiz.