5 Mayıs 2011 Perşembe

CHP Oyları Hızla Yükseliyor CHP'yi Umutlandıran Anket Sonuçları


CHP’yi umutlandıran anket 
Gazeteci Barış Yarkadaş, gercekgundem adlı sitede Siyasal Strateji Araştırma Merkezi’nin yaptığı son anketi değerlendirdi... 
Yazılarıma ‘’kısa bir ara’’ verirken, sizlerle cuma günü buluşacağımızı söylemiştik. Ancak; önceki gün elime geçen bir anketi analiz edince, ‘’hemen’’ yazmaya karar verdim. Zira; tüm medyanın bu anketin peşinde olduğunu biliyorum. Bu yüzden, anketi ve analizini sizinle “sıcağı sıcağı”na paylaşmak istedim.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, birkaç gün önce “AKP ile CHP arasındaki fark bir puana indi” dedi. Tekin, elindeki ankete dayanarak yaptığı konuşmada, bir de ayrıntı verdi. Bazı gazeteler, “Bu anket Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kapsamıyor” sözünü okurlarına yansıtmayınca, Tekin’in sözleri “fazla iddialı” gibi göründü. Oysa; Siyasal Strateji Araştırma Merkezi’nin (biz kısaca SİSAM diyelim) 61 bin kişiyle “posta kodlu” yöntemiyle yaptığı araştırmayı irdelediğinizde, Tekin’in sözleri istatistik açısından karşılık buluyor.


TÜM SEÇİMLERİ BİLEN KURUM

SİSAM, 1999 seçim sonuçlarını “tam bilen” bir kurum. 2002 seçimlerinde ise yüzde 2’lik bir yanılma payı bırakıyor. Sonuç, SİSAM’ın dediği gibi çıkıyor. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde, CHP’nin İstanbul’da yüzde 38 oy alacağını söyleyen SİSAM yetkililerine, CHP’nin Ankara’daki birçok yöneticisi dahi inanmıyor. Sonu; SİSAM’ın dediği gibi çıkıyor



YÖNTEM FARKI

SİSAM’ı diğer “anket ve araştırma firmaları”ndan ayıran en önemli özellik ise şu: SİSAM, araştırmalarını “posta kodlu” denilen yöntemle yapıyor. Sorular, ankete ve araştırmaya katılması düşünülen deneklere “iadeli taahhütlü” mektupla yollanıyor. Bu mektupları cevaplayan denekler, yanıtları posta yoluyla geri yolluyor. Bu yöntem, ankete “gerçek kişiler”in katıldığını göstermek açısından önemli. SİSAM’ın bahse konu olan araştırması da aynı yöntemle tam 61 bin kişiyle yapılıyor. Sonuçlar, CHP ve MHP açısından umut verici. Ancak şunu bir kez daha söylemekte fayda var. Mevcut anket, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kapsamıyor. Hoş, kurumun yöneticileri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan anketlerin dahi sonuçları çok fazla etkilemeyeceğini söylüyor. SİSAM’a göre, pazar günü bir seçim olsa, AKP 280, CHP 180, MHP 60, Bağımsızlar ise 30 milletvekili çıkarıyor.



TEK UMUTLARI 'KASET'

AKP’nin ‘’hükümet kurabilmek için en az 276 milletvekili”ne sahip olması gerektiği düşünüldüğünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın neden ‘’kaset siyaseti’’nden medet umduğu ve sık sık öfkelendiği daha kolay anlaşılıyor. AKP iktidarı "bıçak sırtı"nda durduğunu görüyor. Bu yüzden de öfkeleniyor, söyleyecek sözü kalmayınca kasetten medet umuyor.



BU DA FARKLI BİR ARAŞTIRMA!

Bu bilgilerin bir kısmını dün gece katıldığım BUGÜN TV’de de anlattım. BUGÜN TV’de programa katılan ve AKP’yi destekleyen gazeteciler ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmadılar. Hatta bir gazeteci, “Ben bunları dinlemek istemiyorum” tepkisini gösterdi. Doğrusu şaşırtıcı bir tavırdı. Zira; AKP’nin yüzde 48.7 oy alacağına inananlar, nedense yüzde 39’da kalma ihtimaline dahi katlanamıyorlar.





YÜZDE 50 OY ALAMAZLAR

Oysa; hesap kitap ortada. SİSAM’ın verilerine göre, bu yıl seçimlerde 52 milyon yurttaş oy kullanabilecek. Ancak her seçimde olduğu gibi, oy kullanma oranı yüzde 85’lerde kalacak. Bu da 44 milyon seçmenin sandık başına gideceğini gösteriyor. AKP yandaşı anket firmaları, istatistik bilgilerini bir kenara koyup maniplasyon ve yönlendirme gayretine giriştikleri için, destekledikleri partinin yüzde 50’ye yakın oy alacağını 'utanmadan' iddia ediyor. Halbuki; defteri kalemi önünüze koyduğunuzda, AKP’nin yüzde 50 oranında oy alabilmesi için, tam 22 milyon kişinin bu partiyi tercih etmesi gerekiyor. 

Şimdi yandaş anketçilerin foyasını ortaya çıkaracak olan ancak gözlerden kaçırılan o basit hesaba gelelim:



HESAP ORTADA

AKP’nin yüzde 48-50 oranında oy alabilmesi için, 2007’deki oylarının üzerine yedi milyon daha oy koyması gerekiyor. AKP’nin 2007’de 16 milyon oy aldığını hatırlarsak, söylediklerimiz daha net anlaşılır. 

Söyler misiniz, AKP bu yedi milyon oyu nereden bulacak?



BDP'LİLERİN SAYISI ARTIYOR

Bir kere, 2007’de AKP’ye oy verenlerin tamamının yine aynı partiyi tercih edeceğine ilişkin hiçbir veri yok! Üstelik; CHP’nin atağa geçmesiyle birlikte, AKP, bazı illerde, bir önceki seçimde çıkardığı milletvekili sayısının da altına düşecek. Buna, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili sayısının 20’den 30’a çıkacağı gerçeğini de eklersek, tablo daha net anlaşılıyor. Bir başka önemli ayrıntı da şu: Milletvekili sayısı düşen illerde, AKP’nin tam 27 kaybı var. Bu iki rakamı alt alta koyduğunuzda, AKP’nin 2011 seçimlerine -37 milletvekiliyle girdiği sonucu çıkar. 2007’de 340 milletvekiline sahip olan AKP, seçime -37 milletvekili dezavantajıyla başlıyor. 

Şimdi gelelim diğer gerçeklere:





MHP FAKTÖRÜ UNUTULMASIN

AKP ve yandaş medyası, iktidar partisini yüzde 50’ye yakın gösterirken, CHP’yi ise 25’lerde tutmaya çalışıyor. Hadi bunu da kabul edelim… Diyelim ki; CHP’nin oyu yüzde 25… Demek ki; 2007 seçimlerine göre 5 puanlık bir artış var. Bu beş puanlık artış, yaklaşık 3 milyon oya tekabül ediyor. CHP’nin oyları AKP’lilerin hesabına göre, 13 milyona ulaşıyor. İyi ama; seçimde ilk kez sandık başına gidecek 2 milyon üç yüz bin gencin oyu ne olacak? 2 milyon üç yüzbin gencin tamamının AKP’ye oy vereceğini kabul etsek bile, hesap tutmuyor. Zira; MHP’nin tüm anketlerde yüzde 12 – 13 bandında görünmesi, AKP’lilerin söylediklerini boşa çıkarıyor. MHP baraj altında kalmadığı için, AKP, ne yaparsa yapsın 300 milletvekiline dahi ulaşamıyor. Yapılan tüm araştırmalar, sandık başına ilk kez gidecek seçmenin tercihinin ise CHP ile MHP olduğunu da gösteriyor. AKP ve medyasının MHP’yi hedef alması zaten bu yüzden… MHP’nin baraj altında bıraktırılması, AKP’ye tek başına iktidar yolunu açıyor. 

Ancak evdeki hesabın çarşıya uymayacağı açık…



''FAZLADAN" YEDİ MİLYON OY GEREKİYOR...

AKP’ye 2011 seçimlerinde tek başına iktidar olması için gereken fazladan “yedi milyon oy”un nereden geleceğini söyleyemeyenler, kamuoyunu yanıltarak, iktidar partisine güç toplamaya çalışıyor. 

SİSAM’ın yaptığı araştırma, CHP’nin oylarını “bariz bir şekilde artırdığı” illeri gösterirken, aynı zamanda ortaya bir “Türkiye Fotoğrafı’’ da koyuyor. Örneğin, Amasya’da 2007 yılında CHP’nin oylarını yüzde 22 olarak ölçen SİSAM, şimdi 28 puan sonucunu elde ediyor. Aynı araştırma, AKP’nin bölgede yüzde 39’dan 29’a düştüğünü gösteriyor.



CHP'LİLER SEÇİME ASILIRSA İŞLERİ KOLAY

Yine yanı kurum, 2007 yılında Çorum’da CHP’nin 17 puan alacağını öngörüyor. CHP 16.8’de kalıyor. SİSAM şimdi ise CHP’nin Çorum’da 27 puana yükseldiğini gösteriyor. AKP ise 48.5’ten 37’ye gerilemiş durumda. 

Bolu’daki tablo da ilginç. CHP 2002’de yüzde 22, AKP ise 47’de kalmış. SİSAM’a göre, CHP haziran ayında oylarını yedi puan artıracak ve 29 bandına oturacak. AKP ise 40 puana düşecek.



AKP'NİN ORDU'DA İŞİ ZOR

Ordu… CHP’nin oy artışı bariz bir şekilde görünüyor. 2007’de yüzde 13 olarak tespit edilen oylar, 2011’de yüzde 27’ye ulaşıyor. CHP, Ordu’da 3 milletvekilini zorluyor. AKP ise yüzde 42.5’ten 33’e geriliyor. 

AKP’nin “yığınak” yaptığı ilerden olan Trabzon’da da CHP açısından umut verici bir tablo var. CHP 2007’de aldığı yüzde 18’i haziran’da yüzde 29’a çıkarıyor. AKP ise, 45’ten 37’ye düşüyor. Bu tablo, CHP’nin Trabzon’daki milletvekili sayısını 2’ye çıkaracağını gösteriyor. 

61 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, bazı illerdeki dağılımlar ise şöyle gerçekleşiyor:



CHP DENİZLİ'DE DÖRT VEKİLİ ZORLUYOR

Denizli’de AKP 3, CHP 3, MHP ise 1 milletvekili çıkarıyor. Denizli’de CHP’lilerin seçime asılması halinde, sayının 4’e çıkabileceği belirtiliyor.



BAYKAL SAHAYA İNİNCE...

Deniz Baykal’ın yüksek bir performans gösterdiği Antalya’da da durum ilginç: CHP beş olan milletvekili sayısını 7’ye yükseltiyor. AKP 4, MHP ise 3 milletvekili çıkarıyor. CHP örgütünün seçime asılması durumunda, Antalya’daki milletvekili sayısının sekize çıkması da ihtimal dahilinde görülüyor. 

AKP’nin özel önem verdiği Aydın’da ise durum iktidar partisi açısından sıkıntılı. Aydın’da CHP 3, MHP 3, AKP ise 1 milletvekili çıkarabiliyor.



İSTANBUL'DAKİ DURUM NE?

Gelelim İstanbul’a… Yapılan tüm kamuoyu araştırmaları, AKP ile CHP’nin İstanbul’da “bugün için” 38’er milletvekili çıkaracağını gösteriyor. Tayyip Erdoğan bunun farkında olduğu için, İstanbul’u ilçe ilçe dolaşıyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da tabloyu tersine çevirebilmek için İstanbul’a özel bir önem veriyor. Kılıçdaroğlu, cuma ve cumartesi gününün tamamını İstanbul’a ayırıyor. 

SİSAM’ın yaptırdığı araştırmada çok ilginç veriler de var. Onları da bir başka yazıda paylaşalım… Yazıyı bitirirken ise; şu analizi bir kez daha yapalım:



AKP tüm baskı, maniplasyon, çarpıtma ve medyayı kullanma taktiklerine rağmen, tek başına iktidar olamıyor. Milletvekili sayısı ”bugün itibariyle” 280 – 285 arasında kaldığı için iktidarının sonunun yaklaşmakta olduğunu görüyor. Çünkü; CHP'nin Elazığ'da Ali Özcan, Kars'ta Naif Alibeyoğlu, Batman'da Faris Özdemir, Erzurum'da Ahmet Palandöken'i aday göstermesi, AKP'nin "lokal hesapları"nı da alt üst ediyor. Sakarya'dan 32 yıldır milletvekili çıkaramayan CHP'nin "bugün için" 1 milletvekilini garantilemesi, AKP'yi zor günlerin beklediğini gösteriyor. 

Çok değil, 12 Haziran’da yazdıklarımızın doğruluğunu birlikte test etme imkanı bulacağız…