23 Mayıs 2011 Pazartesi

Çarşaflı Suudi Kadın Arabasıyla Rejime Meydan Okudu Gözaltına Alındı !!!


Sen misin araba kullanan!
Sen misin araba kullanan!Manal El Şerif, araba kullanırken çekilmiş videosunu internete koyunca olanlar oldu 
S.Arabistan’da 12 bin kişinin online destek verdiği “Kendi otomobilimi kendim kullanacağım” grubunun kurucusu Manal El Şerif, ülke caddelerinde araba kullanırken çekilmiş videosunu internete koyarak rejime meydan okuyunca apar topar gözaltına alındı.

Ortadoğu’daki demokrasi isyanlarının ardından katı bir şeriat rejimiyle yönetilen Suudi Arabistan’da da özgürlük hareketleri Suudi Kraliyeti’ni zorlamaya başladı. Bunların başında ise kadınların otomobil kullanmasını engelleyen yasaklar aleyhinde başlatılan kampanyalar geliyor. Facebook ve Twitter’da “Woman2Drive” (Kadınlar araba kullanacak) adıyla başlatılan sanal kampanyaya destek 12 bin kişiyi buldu. Online eylemcilere liderlik eden Manal El Şerif isimli 32 yaşındaki kadın, “17 Haziran’da Suudi kadınları, şoförlerini bırakarak kendi araçlarını kendileri kullansın” çağrısı yaptı, kendisinin otomobil kullanırken çekilmiş görüntülerini ve “2000’li yıllardayız, ama biz hala kadınlar araba kullanabilir mi bunu tartışıyoruz. Bu utanç verici bir durum” ifadelerini kullandığı bir video görüntüsünü de YouTube’a koydu. Kadınların, “erkek koruyucularının” izni olmadan seyahat etmesinin dahi yasak olduğu ülkede görüntüler deprem etkisi yarattı. 

Uluslararası haber kanalları ve ajanslar Suudi kadının cesur yüzü olarak tanıttıkları kadını haber yaptı. Ancak ülkede özellikle kadınlar üzerinde büyük baskı kuran din polisi durumdan hiç hoşnut olmamıştı. Videonun yayınlanmasından saatler sonra evine baskın yapılan kadın gözaltına alındı. Emniyet müdürlüğünde 6 saat süren türlü baskılara hedef olmasının ardından bir daha otomobil direksiyonuna geçmesi durumunda hapse atılabilmesine sebep olabilecek bir belgeyi imzalamaya zorlandı. 

Onlarca fetva verildi

Aksi halde evine gidemeyeceği söylenen kadın, belgeyi imzaladıktan sonra salıverildi. Ancak gözdğı bununla da bitmedi. Manal El Şerif, dün sabah bir kez daha evine baskın yapılmasının ardından bu kez de kardeşiyle birlikte gözaltına alındı. Suudi polisinin başka kadınların da benzer bir girişimde bulunmasını engellemek için El Şerif’i kurban olarak seçtiği ve gözdağı vermeye çalıştığı belirtiliyor. Suudi Kraliyet ailesinden de birçok ismin kadınların araba kullanmasına sıcak baktıklarını söylemesine rağmen ülkedeki radikal din adamları kadınların şoförlük yapmasının dinen haram olduğunu belirten onlarca fetva yayınlayarak yasağın kaldırılmasını engelliyor. 

BU DA KARŞI HAREKET

Kadınların büyük çoğunluğunun otomobil kullanma hakkına destek vermesinin ardından harekete karşı çıkan erkekler de otolarının arkasına bu çıkartmaları yapıştırdı. Facebook’ta da kadınların şoförlük yapmasının günah olduğunu belirten sayfalar açıldı. gazetevatan.com