7 Ocak 2011 Cuma

CIA Ajanları Fethullah Gülen Cemaatine Kefil Oldu


CIA AJANLARI FETHULLAH GÜLEN’E KEFİL OLDU

CIA AJANLARI FETHULLAH GÜLEN’E KEFİL OLDUZaman gazetesinde bugün yayınlanan bir haber akıllara zarar dedirtecek türden. Eski MİT mensubu Osman Nuri Gündeş’in “İhtilaller ve Anarşinin Yakın Tanığı" adlı kitabında ortaya attığı iddialar eski CIA mensupları Graham Fuller ve Robert Bauer tarafından yalanlandı. Habere göre; Gündeş’in bu iddiaları son derece ihtimal dışı ve vahşice. İddialara göre Orta Asya’da bulunan Gülen okullarında 130 CIA ajanı öğretmen olarak görev yapmaktaydı. 1995-97 arasında CIA'in Orta Asya ve Kafkaslar'daki operasyonlarının şefliğini yapan Robert Bauer, iddiaları 'düzmece' olarak nitelendirirken, "Benim görev süremde CIA'in Orta Asya'da 'ajanları' yoktu." dedi.
 Ağlasak mı gülsek mi bilemedik bu açıklamaya. Ama durun, daha haber yeni başlıyor. Fuller’in açıklamaları ise “bu kadar da olmaz” dedirtecek türden:


“Türkiye ve Türk dünyasına ilişkin görevler yapan eski CIA yetkilisi Graham Fuller ise Gündeş'in iddialarının üzerine Washington Post yazarı Stein'in deyimiyle 'soğuk su döktü'. Fuller, "Gülen okullarında 130 CIA ajanı olduğuna ilişkin hikâye bayağı vahşi." dedi. CIA'den 1987'de ayrıldığını ve şahsen bu konuda somut bilgisi olmadığını belirten Fuller, "Ancak güdülerim, bana iddianın son derece ihtimal dışı olduğunu söylüyor." şeklinde konuştu. Fuller, şöyle devam etti: "Böyle bir fikri, teşkilat içinde karşımdakinin yüzüne bakarak inandırıcı şekilde pazarlamayı tahayyül bile edemem. Nuri Gündeş'e gelince, kendisinin kim olduğunu ya da ne yazdığını bilmem. Fakat Türkiye'de bu konularda dolaşan oldukça vahşi iddialar var ve Gülen, gerçekten sıcak bir konu." 


FULLER, GÜLEN’E KEFİL OLMUŞ

Stein, yazısında Gündeş'in Gülen'le ve okullarla ilgili iddialarına İngilizce kaynak olarak gösterdiği Paris merkezli Intelligence Online'ın bir iddiasını da sorguladı. Intelligence Online'a göre, Graham Fuller, CIA'in üniversitelere açılımla sorumlu elemanı olduğu iddia edilen George Fidas'ın yardımıyla Fethullah Gülen'e ABD'den oturum izni aldı. Bunun yanlış olduğunu söyleyen Fuller, şöyle konuştu:


"Benim yaptığım, 2006'nın başlarında, Gülen'in düşmanları ABD'den Türkiye'ye iadesi için bastırırken FBI'ya bir mektup yazmaktı. 11 Eylül sonrası ortamda tehlikeli bir radikal olduğu yönünde söylentiler yaymaya başlamışlardı. FBI'ya yazdığım açıklamada görüşlerimi bildirdim. Gülen'in ABD'ye hiçbir şekilde güvenlik tehdidi teşkil etmediğini söyledim. Hâlâ da buna inanıyorum. Tıpkı günümüz İslam'ı konusunda çalışan ilim adamlarının geniş bir kesimi gibi." 



Gülen'i 'radikal' ve 'tehlikeli' görmediğini vurgulayan Fuller, "Onun hareketi belki İslami, siyasi ve sosyal düşünüşün tekâmülü noktasında en ümit verici olandır." şeklinde konuştu. Washington Post yazarı Jeff Stein da yazısında Gülen'in başlattığı hareket için 'ılımlı' sıfatını kullandı. Benzer şekilde Intelligence Online, Gülen'in tüm dinlere hoşgörüyü savunan görüşleriyle 'hareketini El Kaide ve diğer radikal gruplarla doğrudan rekabete' soktuğunu kaydetti."



Derya Öztürk

Odatv.com