28 Kasım 2010 Pazar

CHP İntibak Yasası Teklifini Meclise Sundu


Emekliler için intibak yasası Meclis'te

CHP lideri Kılıçdaroğlu, emekliler için İntibak Yasası kanun teklifini TBMM'ye sunduklarını ifade ederek, "Hiç meraklanmayın. Halkın iktidarında İntibak Yasası çıkacak. Çok prim ödeyip de az maaş alanın aylığı normal koşullarda yerine getirilecek ama geçmişte aylığı yüksek olanların da aylığına dokunulmayacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tüm İşçi Emeklileri Derneği'nin DSİ Konferans ve Toplantı Salonu'nda düzenlenen Genel Kuruluna katıldı. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de 9.5 milyon emeklinin olduğunu ifade ederek, "Bu sayı, eşleriyle beraber 17-18 milyon eder. Yani, kendiniz parti kurup, kendi kendinize oy verseniz, tek başınıza iktidar olursunuz" diye konuştu.

Demokrasi, iş, özgürlük ve alın terine sahip çıkabilmenin yolunun örgütlenmekten geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Örgütlenmek nedir? Örgütlenmek; Türk-İş, DİSK, Hak-İş gibi sendikal düzeyde örgütlenmektir. Memur sendikaları gibi örgütlenmektir. Ancak sorunlar ortak bir paydadır. O ortak paydada bütün derneklerin birleşmesi lazım. Demokrasilerin özünde yatan gerekçe şudur: Demokrasilerde örgütlenme önemli ama örgütlenmenin gerektirdiği sorunların çözümü için hedef gösterilen siyasal parti de önemli. Kim benim sorunumu çözecek?

Sayın Başkan söyledi, güzel. Raporları hazırladık. Nereye verdik? Sayın Cumhurbaşkanı'ndan başladık, aşağıya kadar herkese verdik. Sizin sorunlarınızı çözen oldu mu? Hayır. Biz ne yaptık peki? Koşa koşa gittik ve yine oyumuzu verdik. Sonra da diyoruz ki bizim bu dertlerimiz niye çözülmüyor? İyi de bir siyasal iktidar emekliyi çantada keklik görürse, sizin sorunlarınızı niye çözsün. Çünkü, diyor ki 'ben ne yaparsam yapayım, bunlar oylarını bana verecek. Bu sorunu, aşmak zorundasınız. Aşmazsanız kendi sorununuzu çözemezsiniz" dedi.

"Bedel sadece emeklilere ödetilmemeli"

Kılıçdaroğlu, yaşanan küresel ekonomik krize de değinerek, krizin çözümünde herkesin fedakarlık yapması gerektiğini ifade etti. Krizin faturasının sadece belli kesimlere çıkarılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, "Eğer bir ülkede yaşıyorsak, o ülkede aynı havayı teneffüs ediyorsak ve beraber üretiyor ve çalışıyorsak, varsa bir sorun hep beraber bizden ne isteniyorsa bedelini ödeyeceğiz. Ama bedel, belli kesimlere hiç yansıtılmadan sadece emeklilerin ve çalışanların üzerine fatura edilirse o doğru değildir" dedi.

Konuşmasına bir örnekle devam eden Kılıçdaroğlu, "Size çok basit bir örnek vereceğim. 18 yaşını aşan bir emeklinin kızını düşünün. Evlenmemiş. 18 yaşını aştı ve tedavi olacak. 'Bir dakika, artık sigortalı olman lazım. Sigortalı değilsen, sen tedavi olamazsın. Kendi paranla tedavi olacaksın' deniliyor. Cumhuriyet kurulduğundan buyana, 5518 sayılı yasa çıkıncaya kadar emeklinin evlenmemiş kızı, ölünceye kadar anne-babadan hangisi sigortalı ise onun hakkından yararlanabiliyordu.

Şimdi, tasarruf yapa yapa, tasarruf alanı bula bula 18 yaşını aşmış evlenmemiş kızın hakkından mı yapılacak" dedi. Kılıçdaroğlu, "Eğer siz emekliyi bu kadar hedef noktasına koyarsanız ve emeklinin oyunu da hala alıyorsanız, o zaman bir sorunumuz var. Bu sorunu, beraber çözeceğiz, beraber çözmek zorundayız" diye seslendi.

Batı standartlarındaki emekli ile Türkiye'deki emekli kıyaslaması

Batı standartlarındaki emeklinin, çalışma yaşamını tamamlamış, aldığı gelirle yurtiçi-yurtdışı tatillerini yapan, gezen, zaman zaman görüşlerini açıklayan mutlu bir kişi olduğunu, aldığı aylıkla da rahat rahat geçindiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ancak Türkiye'de emekli; ya zorla emekli edilen ya da kendi isteğiyle emekli olan ama aldığı aylıkla geçinemeyen, bir köşeye atılmış kişi demektir. Emekli gerçekten 'köşeye atılmış bir kişi mi?' yoksa toplumun ayrılmaz bir bireyi mi? olduğunun tanımlanması gerekli. Şunun için söylüyorum bunu; bir yasa çıktı. Yasanın bir maddesi de şu: Emekliye milli gelir artışından pay verilemez.

Bir ülkede, yaratılan milli değerden, yani bir yılda elde edilen katma değerden herkes bir şekilde pay almazsa, o toplumda huzur olur mu? Herkes alacak, tek istisnası var, o da emekliler almayacak. Kim söylüyor bunu, kanun söylüyor. Bir arkadaşımız konuştu az önce. Bir gecede 15 bin dolara çıkmış kişi başına milli gelir. İsterse 150 bin dolara çıksın, emeklinin aylığında asla değişiklik olmayacak. Çünkü, kanuna göre, milli gelir artışından emekliye pay verilemez. Bu çok önemli bir düzenleme, sosyal devlete aykırı bir düzenleme" dedi.AA