28 Ağustos 2010 Cumartesi

Kod Adı Kozanlı Ömer Kim Emniyetin İmamı Mı


Hanefi Avcı'nın Kitabındaki Kozanlı Ömer Kim

Avcı'nın, kitabında yeralan 'Kozanlı Ömer' herkesin merak konusu oldu. Hanefi Avcı’nın olay kitabında ‘En üstteki imam’ diye nitelendirdiği ve polis teşkilatını yönettiğini öne sürdüğü ‘Kozanlı Ömer’ denilen Osman Hilmi Özdil, polis sandığına ait Ankara Sigorta’nın acentalığını yapıyor.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele eski Daire Başkanı ve Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, gündem yaratan kitabında yeralan iddialarda geçen ‘Kozanlı Ömer’ herkesin merak konusu oldu. Avcı’nın kitabında ‘en üstteki imam’ diye iddialı şekilde nitelendirdiği ve hakkında verdiği ipuçları, Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na ait Ankara Sigorta’nın acentalığını yapan bir şirketin ortağı ‘Osman Hilmi Özdil’e uzandı. Resmi belgeler, Kozan doğumlu Özdil’in 42 yaşında olduğunu ve Ankara’da yaşadığını ortaya koydu.

Polis teşkilatını kim yönetiyor?

“Haliç’te Yaşayan Simonlar/Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitabında ‘cemaatin’ bir çok devlet kurumunda olduğu gibi Emniyet Teşkilatı’nda da örgütlü olduğunu öne süren Avcı, polis teşkilatını Emniyet Genel Müdürü veya daire başkanlarının değil, ‘Kozanlı Ömer’ kod adlı Osman Hilmi Özdil’in yönettiğini iddia etti. Avcı, bu konuda olay kitabında şunları yazdı:

“Gördüğüm manzara korkunç; kadrolu devlet adamları devleti yönetmiyor, Emniyet Genel Müdürü, hatta İçişleri Bakanı haklı olduğunu bildiği bir kişiyi, doğruluğundan emin olduğu bir olayı ya da davayı savunamıyor, güvendiği ve inandığı adamları tuzağa düşürülüyor, hasiyetleri ile oynanıyor ama onlar bu kişilere sahip çıkamıyor. Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil mi yoksa Emniyet Genel Müdürü, Daire Başkanları mı polis teşkilatını yönetiyor? Son zamanlarda meydana gelen operasyon ve faaliyetleri Genel Müdürlük yapmıyordu, bu durum daha vahimdi. O zaman bu teşkilatı kim yönetiyor? İşte en büyük soru bu.”

İşte imamla ilgili ipuçları

Avcı, kitabında Özdil’in kim olduğu hakkında ayrıntı vermedi, ancak kitabı yayınlandıktan sonra basına yaptığı açıklamalarda ‘sivil’ olduğunu söylemekle yetindi. Avcı, VATAN’ın sorusu üzerine ‘Kim olduğuna ilişkin kitabın ilerleyen bölümlerinde ipuçları var’ dedi. Avcı’nın işaret ettiği ipuçları, kitapta ‘çok yeni ve güncel’ nitelemesi yaparak yayınladığı ‘şikayet mektubu’nda yer alıyor. Avcı’nın kitabında “Emniyet teşkilatı içerisinde cemaate bağlı polisler, yöneticileri olan kişiden işlerini iyi yapmadığı için şikayetçi olduğu” ve “yanlışlarını madde madde bir rapora dönüştürdüğü” ileri sürülerek “muhtemelen” ifadesi kullanılarak cemaat liderine “gönderilmek istendiği” iddia ediliyor. Mektupta yer alan “Kozanlı Ömer” hakkındaki “ipucu” şöyle:

“Ömer Bey, ABD vizesini geri alabilmek için İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki arkadaşları riske atarak kendisinin Polis Sandığı’nın sahibi olduğu Ankara Sigorta’nın temsilcisi olduğunu, Emniyet Müdürlüğünün’nün araçlarının kendisi tarafından sigortalandığını ifade ettirmiş, ancak bu durum FBI yetkilisinde daha büyük bir şüphe uyandırmış ve Ömer Beye vize verilmesi talebi reddedilmiştir.”

İsim benzerliği mi?

Bu ipucu, Osman Hilmi Özdil’in, Ankara Sigorta’nın Ankara’daki acentalarından biri olduğunu ortaya çıkardı ve Özdil’e ait Yeni Master Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şirketi’ne uzandı. Resmi belgere göre, Yeni Master Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd.’nin iki ortağından biri olan Özdil, bu şirketi 13 Haziran 2006 tarihinde noter kaydıyla kurdu. Şirket 20 Nisan 2006’da da Ticaret Sicil Kaydı yapılarak resmi olarak faaliyete geçti. Özdil’in, şirket kurulduğu günden bu yana Cengiz Özkan isimli bir de ortağı bulunuyor. İkametgah senedine göre Ankara’da yaşayan 1968 doğumlu ve 42 yaşında olan Özdil, Adana Kozan doğumlu. “Kozanlı” lakabının da doğum yerinden geldiği sanılıyor.

“Osman Bey şu anda dışarda”

Osman Hilmi Özdil’le görüşmek istediğimizde şirketin yetkili müdürü Seyfi Gör’e yönlendirildik. Gör, “Osman Hilmi Özdil’i neden aradığımızı” sordu. Haber konusunda konuşmak istediğimizi söylediğimizde ise Gör, “Osman Hilmi Özdil’in şu anda dışarda olduğunu” söyledi.(Milliyet)