24 Temmuz 2017 Pazartesi

Lozan emperyalizme karşı kazanılan diplomatik zaferdir


Lozan emperyalizme karşı kazanılan diplomatik zaferdir
“Lozan Barış Antlaşması” emperyalizme karşı kazanılan Kurtuluş Savaşı sonunda 24 Temmuz 1923’te imzalanan diplomatik zaferin adıdır. Bu tarih aynı zamanda emperyalistlerin Anadolu’yu aralarında paylaştığı “Sevr Antlaşması”nın yırtılıp çöpe atıldığı tarihtir.

1. Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu, 10 Ağustos 1920'de imzalanan “Sevr Antlaşması” ile emperyalist ülkeler arasında paylaşıldı.

TBMM’nin milletin bağımsızlığını ortadan kaldıran “paylaşım” antlaşmasına tepkisi çok sert oldu. İstanbul hükümetinin onayı ile imzalanan “Sevr Antlaşmasını” tanımadığını açıklayarak, imzacılar ve onaylayanları vatan haini ilan etti.

Anadolu’nun paylaşım antlaşması halk arasında asla kabul görmedi. Kenetlenen halk, emperyalistlere verilecek tek bir karış toprağın olmadığını kazanılan zaferlerle tüm dünyaya gösterdi.

Anadolu halkı, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları öncülüğünde İşgal edilmiş, parçalanıp, bölünmüş bir ülkeden özgür bir vatan yarattı. Dişiyle, tırnağıyla kazandığı zaferlerle bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attı. Kazanılan zaferleri “Lozan Barış Antlaşması” ile taçlandırıp özgür dünyanın bir parçası oldu.

O gün “Sevr Antlaşmasını” imzalayan zihniyet, bugün de “Sevr” özlemiyle, kazanılan zaferlerimizi yok sayma gafleti içindedir. Onlara söylenecek tek sözümüz var; “O gün emperyalistlerle birlikte kazanamadığınızı, bugün de, yarın da kazanamayacaksınız.”

Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cephede gösterdiği başarısını diploması masasında da gösteren, Lozan müzakerelerini üstün yetenek ve dehasıyla yürütüp “Lozan Barış Antlaşması”nı imzalayan İsmet İnönü’yü, tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Yıldırım Kaya
CHP Parti Meclisi Üyesi
24 Temmuz 2017 /Balıkesir-Ayvalık