13 Haziran 2017 Salı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Mağdurların Ahını Aldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Mağdurların Ahını Aldı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM), 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen bir öğretmenin başvurusunu iç hukuk yolları tükenmediği gerekçesiyle reddetti. AİHM, bu kararında iç hukuk yolu olarak “bağımsız mahkemeler” yerine siyasi iktidarın güdümündeki bir “komisyonu” adres göstererek skandal bir karara da imza atmış oldu.

AİHM’ın iç hukuk yolu olarak gösterdiği “OHAL İnceleme Komisyonu”, 23 Ocak 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanmasına rağmen halen göreve başlamış değil.

AİHM, daha önce yaptığı açıklamalarda, sorunların iç hukuk yoluyla çözülememesi halinde devreye gireceğini söylemişti. Ancak bugün, hukukun işlemediğini, askıya alındığını görmezden gelerek AKP’nin hukuk tanımazlığına ortak oluyor.

15 Temmuz “kontrollü darbe” girişiminden sonra ihraç edilen mağdurlar İdare Mahkemesine, Danıştay’a, Anayasa Mahkemesine başvurarak iç hukuk yollarını kullanmak istediler. Ancak siyasi iktidar bu yolları tıkayarak kullanılmasına izin vermedi. İç hukuk yollarının kullanılmasının mümkün olmadığını gören mağdurlar haklarını AİHM’de arama yoluna gitti. Ancak orada da kapılar yüzlerine kapatıldı.

O zaman soruyoruz;
• AİHM, tüketilmesi gereken iç hukuk yollarının kullanılamadığını bilmiyor olabilir mi?
• AİHM, mağdurlara adres gösterdiği “Komisyon”un göreve başlamadığını, daha da önemlisi iç hukuk yollarının önünün kapatılması için kurulduğunu bilmiyor olabilir mi?
• AİHM, komisyon kurulsa bile 200 bin dosyanın 7 üye tarafından yıllar yılı incelenemeyeceğini bilmiyor olabilir mi?
• AİHM, iç hukuk yolu olarak “bağımsız mahkemeleri” değil de siyasi bir “komisyonu” adres olarak göstermesinin hukuka aykırı olduğunu bilmiyor olabilir mi?
• AİHM bu kararıyla adaleti siyasete teslim edenleri onaylamış olmuyor mu?

Görülen o ki; AİHM üyeleri skandal kararın altına imza atarken, “işimizi geri istiyoruz” diyerek açlık grevi yapan, tutuklanıp ölüme terkedilen akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı görmüyor.

FETÖ bağlantılı damatları üç günde salıveren adaletin, diğer tutuklular için aynı hızla işlemediğini görmek istemiyor.

AİHM bu kararıyla, AKP’nin insan hakları ihlallerine onay vermiş ve yeni hak ihlallerinin de önünü açmış oluyor.

Hukuk AKP eliyle katledilirken, AİHM buna seyirci kalıyor…

Yıldırım Kaya
CHP Parti Meclisi Üyesi
13 Haziran 2017