21 Mayıs 2016 Cumartesi

Als hastalığı nedir belirtileri nelerdir tedavisi var mı

ALS Hastalığı Nedir, als hastalığı belirtileri nelerdir, als hastalığının tedavısı var mı, als hastalığı nasıl oluşur, als hastalığı tedavisi, als belirtileri nasıl olur.

ALS hastalığı nedir belirtileri nelerdir tedavisi var mı
ALS'nin açılımı ‘Amyotrofik Lateral Skleroz‘dur. ALS hastalığı bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, beyinde ve omurilikteki motor nöronlara zarar verir. Omurilikte bulunan kasları besleyen sinirlerin bulunduğu bölgeyi etkileyerek sinirlere hasara uğratır. Zamanla omurilik bölgesinde bulunan kaslar beslenemez, zayıflar ve küçülür.  

Beynin ve omuriliğin beslenemeyerek zarar görmesi sonucu hasta nefes almakta ve yürümekte zorluk çeker. Gündelik hareketlerini dahi yapmakta zorlanır, ilerleyen aşamalarda felç olur. 

ALS  hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ayrıca ALS hastalığı duyuları ileten sinirleri de etkilemez. ALS hastaları hastalığın ilerleyen evrelerinde de görme, işitme, koku alma ve dokunma hislerini kaybetmezler. Bazı hastalarda beynin düşünme, hatırlama ve  öğrenme ile ilgili bölümleri etkilenebilir. 

ALS  hastalığının teşhisi
ALS hastalığında belirtiler ve hastalığın seyri hastadan hastaya farklılık gösterebilir. ALS her hastada aynı şekilde başlayıp ilerlemez. ALS hastalığın teşhisi için kas ya da sinir biyopsisi yapılabilir.

ALS hastalığı herkeste aynı belirtileri göstermeyen farklı seyir izleyebilen bir hastalıktır. Ancak hastalığın ilk aşamalarında kol ve bacak kaslarında oluşan güçsüzlük ilk belirtiler arasında sayılır.  

Kişilerin sık sık düşmesi, elinde tutuğu eşyaları düşürmesi, konuşma güçlüğü çekmesi, kaslara  sık sık kramp girmesi ilk belirtiler arasında yer alır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise hastalar yemek yemede, yutkunmada ve nefes almakta zorluk çekerler.

ALS hastalığı kimleri etkiler
ALS hastalığı çocuklar arasında nadir görülen bir hastalıktır. Daha çok 40-70 yaş grubunda bulunan kişilerde görülür. Hastalığın görülme sıklığı ise her yıl 100 bin kişiden 2’sinde ortaya çıkar.  

ALS hastalığının tedavisi nasıl yapılır
Günümüzde ALS hastalığını iyileştiren kesin bir tedavi şekli yoktur. Hastalığı kontrol altına alıp yavaşlatan ilaç ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. ALS hastalarına hastalığa yakalandıktan sonra ortalama 3-10 yıl arasında ömür biçilse de çok uzun yıllar yaşayanlar da vardır.

ALS Hastalığının nedenleri
ALS hastalığının nedenleri kesin olarak bilinmemektedir.  Ancak, sigara içenlerde, kurşun, metal ve çeşitli kimyasallara maruz kalan kişilerde daha sık görüldüğü saptanmıştır.